18 februari, 2009

Psalmenzingend ter stichting van gevangenen en zieken...


Ter documentatie: Mormonen voor Vrede en Gerechtigheid. Geen Mormon Anarchist, maar de site komt wel sympathiek over. W.F. Hermans, Justus van Maurik en Paul van Tongeren gezamenlijk op een Nederlandse site van Mormonen?
Ik kwam hier terecht door een zoektocht naar de schrijfster van de gedenkschriften van Maria Leer. Lang is gedacht dat D.N. Anagrapheus een modern theoloog uit Leiden was, maar het Instituut voor Nederladnse Geschiedenis meldt dat achter het pseudoniem de schrijfster Louise Reuvens-Blussé schuilgaat.

Maar goed, een wat geëxalteerde schets van de Christelijke Broedergemeente beter bekend als de Zwijndrechtse Nieuwlichters, van wie een aantal in latere dagen, toen de gemeenschap uiteengevallen was, naar Salt Lake City vertrokken is. Hierheen is trouwens ook S.C. Kijlstra, een van de spraakmakende Nederlandse christen-anarchistische dominees, gegaan - zijn spoor houdt op in Portland, Oregon, waar hij alsnog de groenten is gaan verbouwen waarmee het in de kolonie te Blaricum toch maar slecht lukte.

Het geëxalteerde is ook eigenlijk wel begrijpelijk want vanuit Mormoons standpunt zijn de Zwijndrechters voorlopers van hun Kerk in Nederland...

1 opmerking:

Anoniem zei

Bedankt voor het compliment!

MVG verwijst op haar site naar "The Mormon Worker", die inmiddels met een nederlandstalige site van start is gegaan: "De Mormoonse Arbeider" ; misschien wil Christianarchie er naar linken?

http://dutch.themormonworker.org/index.php

Er zullen regelmatig vertaalde artikelen van de engelstalige moedersite worden overgenomen.

Een interressant artikel van de hand van prominent mormoons auteur en columnist Wilfried Decoo uit Antwerpen:

http://timesandseasons.org/index.php/2004/10/on-the-left-pioneer-ancestors-and-the-international-church/

Christianarchie is een prima site en we zullen haar berichten op de voet volgen!

Robert Poort
MVG redaktie