22 februari, 2009

Evengoed


De filmpjes van de afgelopen dagen waren naar aanleiding van een onverwachte opname in het ziekenhuis. De ziekte van Graves speelt weer op, na de nucleaire slok en de bestraling vond de oogarts het nu nodig acuut prednison toe te dienen.
Ik kon een dag uitstel bedingen, waardoor ik onder andere in de gelegenheid was video's van muziek te plaatsen die ik associeer met mijn vorige twee verblijven in het ziekenhuis. Weet u dat ook weer, ik ben de jongste niet meer. Ik ben de op een na jongste, nietwaar. En inderdaad, als je ruim veertig jaar geen reden tot opname hebt gekend dan mag je ook je zegeningen tellen. Hetgeen je je wel steeds moet voorhouden.

Ik was al aan het infuus aangekoppeld toen mij duidelijk werd gemaakt dat deze instant-oplossing van mijn oogproblemen een bijwerking heeft. Tijdelijke diabetes die misschien wel blijvend kan zijn. Geen gelegenheid risico's tegen elkaar af te wegen gekregen. "Het komt heel zelden voor hoor, dat het blijft." Ja, dank u, het pakket symptomen van Graves waarmee ik toegerust ben is al heel zeldzaam, dus waarom zou deze grote zeldzaamheid er niet bij kunnen?

Opvallende verschillen. Veertig jaar geleden had je geen televisie "per bed", helemaal geen televisie trouwens. De zaallichten moesten om een uur of negen uit. Om half vijf was het tijd je temperatuur op te nemen. Veertig jaar geleden had je geen mobiele telefoons, en hoe lang is het geleden dat je die niet mocht gebruiken in het ziekenhuis? Patiënten hoeven niet meer met elkaar over hun kwaal te oudehoeren, dat gaat nu met de buitenwacht. Liefst de hele dag door.
Gelukkig was ik ambulant en kon ik in de lounge Goede Boeken lezen. (Ellul, Kafka - ik kom op beiden terug).
Pyjama's met knoopjes blijken nog te bestaan, het was ook voor het eerst sinds tientallen jaren dat ik zo'n kledingstuk droeg. (Bespaar mij uw intimiteiten, Gerard). Moest dragen ook echt, tegen afkoeling. Want dat ene dekentje is het ene dekentje gebleven.

De Eeuwige hoort mij brommen, maar evengoed: de Eeuwige heeft gegeven, de Eeuwige heeft genomen... en zal het gebrom voor lief nemen.

Geen opmerkingen: