03 november, 2008

Heerlijke nieuwe wereld


Twee scènes van dezelfde dag.

1. De rekening is betaald, maar "NS" heeft een incassobureau ingeschakeld. Dit stuurt een fijne dreigbrief met acceptgirokaart. Je wilt deze mensen wel even spreken.
"NS" geeft in eerste instantie een verkeerd nummer door, in Eindhoven. Hun zware jongens zitten tegenwoordig in Den Haag, een heel groot kantoor met een nep-Latijnse naam. Als ze het goede nummer hebben doorgegeven bij "NS" - vergissen is menselijk, kan gebeuren nietwaar - bel je de neplatijnen. "Toets 1". Altijd erg fijn, vooral als je geen toetstelefoon hebt. Maar goed, er is een ander toestel in de buurt. Toets 1. Mummel brrr mummel num tst sterretje mummmel+ mmbrrr mummel nmr tts hekje. Stilte.
Wat nu? Nog eens proberen, bandje, chip of cd liep niet goed.
Mmbl krggg mummel nmr tts sterretje

Tijd om tamelijk overspannen tegen die mevroi op het bandje te gaan schreeuwen. Onverstoorbaar antwoordt ze: mmml krggg mmmml numr tts hekje.

De zware jongens met hun neplatijn blijken ook een centraal nummer te hebben. Daar antwoordt zowaar een levend persoon, die al snel duidelijk maakt "dat u niet in onze gegevens" voorkomt. Afwachten maar.
Het wil ook maar niet zomeren.

2. Even luchten, naar het postkantoor. Geen rij, voor ons staat de man van een graagbezochte winkel, specialist in de betere bieren. Hij staat wat verzenuwd tegenover de ambtenaarachtige man achter de balie. "Ik zal het nog even bij deze computer proberen". Nee, het blijft zo, hij kan het niet versturen. Ik zie nu dat er een groot pak, ongetwijfeld met vloeibare lekkernijen gevuld, machteloos op de balie staat. "Volgens de computer ligt het niet in Europa". "Maar dat is toch te gek." "Ja, dat kan wel, maar de computer zegt het, misschien zijn ze uit de EU gestapt of zo." Winkelier neemt grimmig maar vastberaden zijn forse pak weer ter hand. Gaat hij naar de concurrentie?

De vrouw achter ons in de rij wil wel weten wat er aan de hand is. "Dat pak moest naar Griekenland, en dat ligt niet in Europa". "Niet in Europa?" zeg ik verbijsterd, ze hebben het uitgevonden, Europa is een Grieks woord, ze zijn lid van de EU en hebben zelfs de euro". "De computer zegt dat ze niet in Europa liggen." Uitgepraat. Tien postzegels graag, en het aangetekende pakje alstublieft.

Nee, goed dat de Posterijen nu Tie En Tie heten en drs. Wim Kok als commissaris hebben, alles gaat nu stukken beter.

Geen opmerkingen: