31 juli, 2016

Verlate dan de ziel het vleselijke lichaam

Op mijn veertiende heb ik hele verhalen over "de geest" bij elkaar geschreven, iets waarvan ik mij niets meer herinner - zo werkt het ook wel met opschrijven: wat je opschrijft ben je kwijt en kun je vergeten. Het is vastgelegd. Wat er staat, ik durf het nog niet goed te lezen nu ik het terugzie, laat staan al dan niet curiositeitshalve te delen. En over curieus gesproken:Deze opname gemaakt door een bewakingscamera in een Chinees ziekenhuis maakt furore. Een dode vrouw ligt onder een laken op de gang en dan - enfin, zie wat u er van kunt maken uit de opname.
Merkwaardig is dat dit filmpje in de strijd geworpen wordt als "weerlegging van het materialisme", dat in China officieel gangbare filosofie moet heten. Spijtig, mensen, de interpretatie dat de verschijning die zich vanaf dit doodsbed lijkt te bewegen (waarheen?) een zichtbare ziel is die het lichaam verlaat, is natuurlijk zelf hartstikke materialistisch.
"Zalig zij die geloven zonder gezien te hebben".

Geen opmerkingen: