26 mei, 2014

Vuur en vlammen voor de deportatiemachine!

- door Joke Kaviaar -

Terwijl veel vluchtelingen zich internationaal voorbereidden op de March 2 Freedom, zat in Delfzijl een Turkse man eenzaam in een zelf geïmproviseerde tent op een grasveldje voor het AZC aldaar. Het bericht kwam niet verder dan een lokale website, 112Groningen.nl, en dan alleen maar omdat de man na negen dagen hongerstaking was 'verwijderd'.

Het verwijderen van mensen. Dat is net zoiets als het verwijderen van graffiti of afval, of het wrak van een fiets of auto.
Verwijderd. Probleem opgelost. Waar is de man? Niemand weet het. Ditmaal groeide één tent niet uit tot een tentenkamp. De man is 'verwijderd' en daarmee is het einde verhaal. Het liefst zouden de gezamenlijke Europese regeringen alle vluchtelingen die ze afgewezen hebben net zo makkelijk en stilletjes verwijderen als deze man. Daartoe wordt zoveel mogelijk benadrukt dat vluchtelingen een probleem zijn. Zo zou er volgens on ze 'eigen' Fred de vluchtelingenjager Teeven sprake zijn van 'asieldruk', hij 'luidt de noodklok', het is 'alarmerend', er moeten 'maatregelen worden genomen'.

Maar wat vervelend nu, je kunt niet zomaar weer je eigen grenzen gaan lopen bewaken, dan moet er eerst sprake zijn van een 'ernstige bedreiging van de openbare orde of de veiligheid'. Die moet dus eerst gecreëerd worden, of beter gezegd: gesuggereerd, dan trapt het brave volkje in dit land er wel weer in.
Teeven werkt er hard aan. Vandaag regent het in de media van de berichten over Italië, dat er niet genoeg aan zou doen om vluchtelingen te registreren en te controleren. Italië is het namelijk zat dat die 'asieldruk' op Europa vooral daar terecht komt. De andere Europese landen, waaronder uiteraard weer koploper Neederland, zien natuurlijk niets in wat wordt genoemd de 'herverdeling van asielzoekers'. Dublin akkoord, weet u wel, waar ze binnenkomen, moeten ze blijven en asiel aanvragen. Zo hebben we dat nu eenmaal afgesproken.
Rutte schiet Teeven haastig te hulp. Hij spreekt van een 'lek' alsof er een dijkdoorbraak dreigt, en van 'maatschappelijk ontwrichtend' als hij het over de komst van vluchtelingen heeft. Over de ontwrichting van de levens van vluchtelingen zullen we het maar niet hebben...

De vluchtelingen zijn een speelbal in de flipperkast van Fort Europa. Heen en weer geknikkerd tussen de diverse landen die hen niet hebben willen, afwijzen, opsluiten en op straat knikkeren, vinden ze nooit ergens rust. Onderling ruziën de lidstaten wat af over wie er het strengst is. Neederland! Ze ruziën ook over wie er het meest humaan is. Neederland! Oh nee, toch niet, vindt zelfs een Duitse rechter. Duitsland heeft een negatief imago af te schudden. Al die mensen uit de dictatuur Eritrea die hier nu komen, zijn in Duitsland geen probleem, ook al wordt er een 'record' mee gevestigd.

De ophef die Teeven aan het opblazen is, is pure strategie. Stemmingmakerij. 'Italië', dat is het toverwoord dat hem moet gaan helpen de grenzen dicht te mogen gooien rond dit rottende moerasland aan de Noordzee. We hadden toch een bedreiging nodig om de grenzen te sluiten? Welaan. Die bedreiging heet Italië. Italië moet 'doortastender optreden' want ze komen allemaal hierheen! Die 'stroom' moet worden 'teruggedrongen'. Teeven in het rechtse riool Elsevier: "Als het in dit tempo doorgaat, moeten we binnen drie tot vier weken tenten gaan opzetten,"
Wow, wat een innovatie! Tentenkampen! Zetten op straat gezette vluchtelingen ze zelf op dan worden ze ontruimd, geïntimideerd, opgepakt, opgesloten en weer op straat gegooid omdat dit beter voor hun gezondheid zou zijn. Nu is het dé oplossing voor het 'probleem'.

Uit de kamerbrief van Teeven over de mogelijkheid om weer grenscontroles in te voeren:
“Mocht echter komen vast te staan dat een of meer andere lidstaten ernstige gebreken vertonen bij het buitengrenstoezicht en neemt als gevolg daarvan de instroom verder toe, dan wordt de inzet van dit instrument overwogen. Ik zal dan nadrukkelijk de steun zoeken van lidstaten die kampen met een vergelijkbare problematiek.”

België is alvast begonnen, hoewel het land geen reden opgeeft voor het tijdelijk invoeren van grenscontroles in de periode 1 – 6 juni:
“Border checks on persons might be carried out at all border crossing roads and railway connections and at selected ports and airports.”
Zou het misschien iets te maken hebben met de March 2 Freedom die op 6 juni van plan is om België binnen te lopen? Wint België dan tenslotte de hoofdprijs voor strengste grensbewaking binnen Europa? Moet de actieweek in Brussel, die van 20 tot 28 juni daar zou moeten plaatsvinden, koste wat kost voorkomen worden?

De start van de mars, met het oversteken van de grens tussen de Duitse plaats Kehl en het Franse Straatsburg, één van de zetels van het Europees parlement, was indrukwekkend. Mensen die elkaar bij eerdere acties en demonstraties, marsen en actieweken hadden ontmoet, kwamen elkaar weer tegen. We bouwen langzaamaan verder aan het verzet tegen de Europese moorddadige migratiepolitiek.
Het kan nog niet voorkomen dat er wéér mensen verdrinken in de Middellandse Zee. Het houdt nog geen deportatie tegen. Maar de moed opgeven? Dat nooit. Tot alle grenzen, alle controle apparaten en mechanismes geslecht zijn, sluit ik me aan bij wat onze Duitse kameraden zeggen: Feuer und Flamme den Abschiebebehörden! Solidarität muss praktisch werden! Laat die vonk maar overslaan!

Geen opmerkingen: