27 mei, 2014

De legendarische brandstichtsters van Parijs

Het moet wel een legendarische, niet bestaande figuur zijn geweest: de pétroleuse - men ziet de klasse- en seksehaat af aan de illustratie die van de "andere kant" afkomstig is. De brandstichtende vrouw uit de Commune. Een leesclub van anarchistische vrouwen heeft een brochure samengesteld (hoewel? meermalen is er een "ik" aan het woord zonder toelichting) over Anarchisme en de rol van vrouwen in de Parijse Commune. Ik geef maar even de inhoudsbeschrijving weer:
Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding in de Commune; hoofdstuk 2 gaat in op de rol van anarchisten binnen de Commune en de mate waarin de Commune al dan niet anarchistisch genoemd kan worden; hoofdstuk 3 beslaat de rol van vrouwen en de wijze waarop de vrouwen in memoires, de pers en in historische werken zijn afgeschilderd; hoofdstuk 4 gaat over het feministisch socialisme van de Commune; hoofdstuk 5 bespreekt het leven van Louise Michel, het vrouwelijke boegbeeld van de Commune; hoofdstuk 6 gaat in op de rol van vrouwen in de revoluties voor de Commune (1789, 1830 en 1848).
Een duidelijk gebrek bij het samenstellen van zo'n brochure is het ontbreken van kennis van het Frans, zonder Frans komt men toch echt niet ver als het over deze Franse toestanden gaat. Nu is de pretentie ook niet om zo ver mogelijk te gaan, het is een terreinverkenning. Twee euro op de verkooppunten waar u het nog kunt vonden.

Hier een Belgische brochure met ruimere doelstelling - in het Nederlands maar met gebruikmaking van Franstalige bronnen..

Geen opmerkingen: