11 mei, 2014

Ontvoerde meisjes en de olie van de Nigerdelta

Als de president van de Verenigde Staten zijn vrouw het woord laat voeren over ontvoerde meisjes in Noord-Nigeria, dan zit er echt achter dit engagement iets anders dan wat ik helaas toch al als sentimentaliteit moet bestempelen. Wie verantwoordelijk is voor dagelijkse bombardementen in Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalië en Joost mag weten waar verder, die plotseling bewogenheid toont voor jonge mensen in een bepaalde hoek van de wereld dient gewantrouwd. En jawel, de militairen komen er aan.

Het hoort bij de niet ruimschoots te publiceren verstopte nieuwsberichten, dat de obscure en obscurantistische groep "Boko Haram" zijn speciale rol speelt bij een zoveelste poging Democratietje bouwen in Afrika's olierijkste staat:
At this stage, it remains uncertain whether Boko Haram is a legitimate indigenous extremist movement or a nurtured product of Intelligence communities working to benefit from destabilizing Africa’s most populous nation. The tired theatrics and recycled rhetoric of Boko Haram’s leadership certainly lends credence to the latter. As The United States African Command (AFRICOM) continues to expand its influence throughout the continent, the entity has long anticipated Nigerian instability; its 2008 war-game scenario envisioned 20,000 U.S. troops maintaining security of the Niger Delta oil fields within a dissolved anarchic Nigeria.


In 2009 is er al een oefening aan voorafgegaan tegen "terroristen" in de delta van de Niger, ik kan mij niet voorstellen dat ik er hier geen aandacht aan besteed heb maar hier een geheugenopfrisser van elders. Het in vele stukken uiteen doen vallen van het koloniale bouwsel Nigeria, zodat een mogelijke onderhandelingspositie tegen oliemaatschappijen en dergelijke bij voorbaat uitgesloten is, zou de strategie van de VS zijn. Bombardementen met drones, te hanteren vanaf een basis in het noordelijke buurland Niger zullen tot de tactiek behoren.

Een semi-officieel stuk dienaangaande.

Potentieel een heel rijk land is het, doordat het overgrote deel van de bevolking in "traditionele" armoede leeft, nog steeds een van de armste landen ter wereld. Je kunt Nigeria een mislukte staat noemen, maar in feite is hij een succes: hij bezorgt de laag van corrupte politici, meestal militairen, grote rijkdom en zo kun je in navolging van Ekwe-Ekwe juist van een zeer geslaagde staat spreken. Het streven van Washington is nu met behulp van Boko Haram er een verzameling mislukte staatjes van te maken. De VS moeten en zullen vaste voet in de Europese speeltuin, die Afrika de afgelopen eeuwen geweest is, krijgen. Ontvoerde meisjes kunnen daarbij diensten bewijzen.

Toch stond dit alles in de sterren volgens Stanley Diamond, wiens moeilijk vindbare Nigeria: model of a colonial failure nu, met commentaren, zowaar online te vinden is. Meer hierover volgende week.

Geen opmerkingen: