06 oktober, 2013

Vegetarisch geslagen

Bakkerijdepots - de moeder van Kees de Jongen heeft er een om aan de kost te komen na de dood van vader. Bij mij in de straat was er zoiets toen ik in de Pijp woonde - het was na te gaan dat "de bakker" in het achterhuis woonde dus het was waarschijnlijk geen echte bakkerij. Het verschil was nog niet zo lang geleden goed na te gaan omdat bakkers nog zelf bakten, zodat je als late straatslemper diep in de nacht heerlijk geurend vers brood kon halen. Voorbij. Misschien zie ik het ook verkeerd met dat achterhuis in de Pijp, zie het wat onbeholpen maar informatieve verhaal over Hartog, de bakkerij die al adverteerde in christen-anarchistisch tijdschrift Vrede - de vestiging in de Ruijschstraat dateert al van 1901. Daarvoor heeft bakkerij Hartog in de Jordaan vertoefd na een begin in Aartswoud.

Bakkerij Hartog is terug in de Amsterdamse Jordaan, in de vorm van een depot bij de Vegetarische Slager. Op een van de eerste dagen na de opening - heel toepasselijk op St. Franciscus oftewel Dierendag - ben ik gaan kijken. De winkel oogt vrees ik als (weer) een Gezonde Voedingswinkel voor de Betergesitueerde Doelgroep. Over de producten van de Vegetarische Slager ben ik zeker opgetogen - met name de gehacktballen, iets wat ik in het vegetarische regime wel mis, zijn zeer "echt". Ik geef te weinig om kip of tonijn om mij daaraan te wagen. Het logo van de Vegetarische Slager is Marianne Thieme als brunette, niet zo vreemd als men bedenkt dat de Slager haar echtgenoot is.

Wat moet ik er van denken? De broodafdeling heeft wat rozijnenbroden, nu ja, het is zaterdag tegen vijven, dan kun je niet veel meer verwachte. Er liggen ook nog broden in papieren zakken. Mijn vraag of daar Allinson in zit (toch al op zijn Nederlands uitgesproken) wordt beantwoord met de wedervraag: wat is dat? De flesjes bier in de vitrine zijn "met liefde in Amsterdam gebrouwd". (Het malle systeem hier zet geen rood streepje onder het laatste woord in voorgaande zin, ga mij niet zeggen dat dit al Erkend Taalgebruik is... ik erken het in ieder geval niet.) Bij nadere beschouwing zou ik het niet Amsterdam willen noemen maar we zijn rekkelijk.

Ik zal de deur wel niet platlopen. Tenslotte is er ook het Volksdepartement voor Voedselvoorziening bij de hand, dat de echte bakkerij net als andere inmiddels in een zogeheten industriegebied heeft.

Geen opmerkingen: