04 oktober, 2013

Het kwaad van het banale

Het kwaad en de banaliteit zijn een onverbrekelijke eenheid. De directeur van de gevangenis waar Herman Wallace, een van de twee nog vastzittende Black Panthers die tezamen de Angola3 vormen, wilde een hapje gaan eten. Het vrijlaten zou dan morgen wel gebeuren, zijn werk zat er op.
De rechter die de vrijlating van Wallace gelastte op dinsdag 1 oktober eiste evenwel dat de vrijlating meteen zou plaatsvinden. De gevangenisdirecteur zal er verder geen boodschap aan gehad hebben dat de federale rechter het gehele vonnis op grond waarvan Wallace meer dan veertig jaar in de isoleercel is vastgehouden ongeldig heeft verklaard.

De Angola3 zijn meer dan veertig jaar geleden in de gevangenisplantage Angola in Louisiana veroordeeld voor moord op een smeris. Van Robert King is in 2001 vastgesteld dat hij onschuldig was. Men zou denken dat de twee anderen dan eveneens vrijgelaten zouden zijn. Dan kent men de werking van het VS-goelagsysteem niet. Direct na de vrijlating van Herman Wallace wilde de officier van justitie van het district waar hij vastzat een nieuwe aanklacht indienen. Voor de zekerheid werd wel gezegd dat Wallace niet meer opgesloten zou worden.

Dit kwam uit. Naar mijn weten zijn de hier geplaatste illustraties de laatste foto's genomen van Wallace bij leven. Hij had leverkanker die niet behandeld werd in de gevangenis en het einde was in zicht. Het kwam op de derde dag na zijn vrijlating, dagen die doorgebracht werden in een ziekenhuisbed. Het is een bitter-ironische gedachte dat zijn vrijlating zijn sterven waarschijnlijk versneld heeft.

Eerder dit jaar kreeg ik een quasi-persoonlijke email, iets wat naar iedereen gestuurd werd die de petitie voor Wallace's vrijlating had getekend, waarin de verdorvenheid van Wallace en de "leugen van de isoleercel" door de minister van justitie van Louisiana uit de doeken gedaan werd. Nette mensen, zo'n directeur, zo'n minister, bijgenaamd "Buddy", negentotvijfwerkers die het ook maar voor hun pensioenvoorziening en hun ziektekostenverzekering doen (die zijn goed geregeld in de opsluitindustrie in de VS).

Ruim veertig jaar onschuldig in de isoleercel. In Nederland is dit geen nieuws. De slechtheid van het banale komt hier tot uiting in het grote nieuws van de redding van de coalitie door nog onbekende "concessies" aan oppositiepartijen die deze naam niet waardig zijn. Op de Angola3 kom ik terug als ik over dit nieuws zelf enigszins tot bedaren ben gekomen.

3 opmerkingen:

Sonja zei

"Het kwaad en de banaliteit zijn een onverbrekelijke eenheid" is het eerste wat ik lees na de video van de gevangeneming van Khadafi.

AdR zei

En dan de foto van lijkenschenner en plunderaar Harald Doornbos...

Sonja zei

R.I.P. :(

Het staat vandaag in de Volkskrant, maar hoe typisch: er staat niet bij wie Herman Wallace precies is. Alsof het er niet toe doet.