02 oktober, 2013

Opstand in Soedan

Op 22 september werd in Soedan de overheidssubsidie op brandstoffen afgeschaft, wat tot enorme prijsstijgingen leidde. Het is niet de eerste keer dat zo'n manoeuvre van een regime in het Zuiden tot opstand leidde. Nu is revolutie een langzamerhand te vaak misbruikt woord dezer dagen, maar in Soedan heeft men ervaring met het verjagen van regimes: de authentiekste opstand die tot de val van een regime leidde, wat Afrika betreft, was daar in 1985, en is eenzaam gebleven tot Tunesië en Egypte 2011. Dus wie weet.

Net als in Egypte worden knikploegen van de heersende partij tegen demonstranten ingezet en het regime houdt vol dat het niet op demonstranten schiet. Toch zijn er op straat al meer dan honderd doden gevallen. Oppositiepartijen hebben zich intussen bij de protestbeweging aangesloten.

Blijkbaar valt er in Soedan na de afscheiding van het zuiden niets te halen, de mainstream media houden zich stil over wat er gebeurt terwijl het toch bij de "Arabische Lente" zou moeten horen volgens die media.

Geen opmerkingen: