06 november, 2012

De democratie serieus genomen


De presidentskandidate die niet genoemd wordt en die ook zeker niet bij verrassing alsnog zal winnen in de VS, Jill Stein. Ik wist dat Chris Hedges op de Groenen stemt, ik zie nu dat Medea Benjamin en Noam Chomsky de combinatie ook steunen, een beter kompas kan ik mij niet denken.
Waarom tegen beter weten in alsnog voor de kansloze kandidaten stemmen? Is het een uitspraak ten gunste van het idee van democratie door vertegenwoordiging?

Vijftien jaar geleden overlegde ik met toenmalig raadslid Roel van Duijn - mijn vertegenwoordiger voor een flink deel van de tijd in Amsterdam - naar aanleiding van mijn plan voor het Amsterdams openbaar vervoer. Het trof mij hoezeer hij "de democratie" serieus nam en ik zal er bij het schrijven zeker door geïnspireerd zijn. Alleen de inspanning mijn essay zodanig te bekorten dat het een beleidsstuk voor en van de groene fractie zou worden heb ik mij niet getroost. Een oefening in kansloosheid (het is nog steeds het drukstbezochte artikel op mijn site overigens, na de Praktisch Idealen Associatie).

Van Duijn nam (neemt?) iets serieus wat degenen die in feite de dienst uitmaken allang niet meer serieus nemen. Dit moet een anarchistisch trekje zijn. Hedges, Chomsky en Benjamin zijn er dus ook mee uitgerust (behept, dacht ik eerst, maar dat klinkt onserieus).

Jill Stein en haar vicepresidentskandidate Cheri Honkala zullen het niet worden. De overweldigende meerderheid van de kiezers voorzover zij nog opkomen in de VS zullen nooit van hen gehoord hebben. Dankzij de mediaterreur zal dit ook gelden voor de rest van de wereld die de uitslag van de kermis van vandaag in de VS belangrijk vindt. In tegenstelling tot vier jaar geleden interesseert de uitslag mij eigenlijk niet meer. Ik heb kunnen waarnemen hoe degenen die de macht verdelen in Nederland het hele idee van democratie minachten. Het eerste dat de fusiepartij PvvdA liet weten nog voor het mediaspektakel (wauw) van de beëdiging was dat zij de provincies gaat afschaffen en bijna alle gemeenten. Dat spaart namelijk iets uit.
Naar de vorm nog "democratie", wel tussen aanhalingstekens, naar inhoud allang niet meer, en het zou geen verbazing mogen wekken als de PvvdA verdere verkiezingen ook maar afgelast omdat zij te veel kosten.
(Hier zit dan wel een opvallend verschil met de VS waar de show van de keuze tussen eenheidskandidaten zeer veel geld kost).


Geen opmerkingen: