29 augustus, 2011

Leven, een kunst of een kunde - 1


Leraar - vakidioot of lesboer - tot deze twee zeer eenvoudige categorieën zag ik het vak eens als vraag aan het publiek gereduceerd. Tussentinten waren er niet.

Zo begrijp ik dat Milan Kundera eens de keuze heeft beschreven met betrekking tot de liefde tussen Jelle Flietstra en Brigitte Bardot (in haar gloriedagen).
Zou Jelle haar discreet en onopgemerkt 's nachts liefhebben? Of zou hij er voor kiezen met BB aan de arm over de Albert Cuijp te gaan lopen: kijk eens wie ik aan de haak heb geslagen?
Kiezen maar. Volgens Kundera zou Flietstra voor het tweede kiezen.

Ik heb nooit iets van Kundera gelezen en naarmate ik meer over hem lees wordt de behoefte steeds kleiner. Hoe wereldberoemd Flietstra ook is, niemand zou enige interesse voor hem tonen daar op die Albert Cuijp. En de willekeurige onbekende passanten zouden ten hoogste denken: de vriendin van die gast lijkt zowaar op BB zeg.
Maar ook voor het liefdespaar Flietstra-Bardot is de keuze niet zo binair als voorgesteld. Bij intimiteit hoort niet alleen het ene dat gesuggereerd wordt, maar juist ook samen uitgaan, en over zoiets als de Albert Cuijp lopen associeer ik zelf beslist met die intimiteit. Het is niet of het een of het ander, maar het hoort bij elkaar. Maar als BB het niet op prijs stelt met Flietstra gezien te worden moet Flietstra dit respecteren, als hij echt om haar geeft - maar als hij een greintje zelfrespect heeft zegt hij: zo wil ik niet met je omgaan.

Volgens mij kijkt Kundera te veel televisie. Dat is nooit goed voor de geestelijke volksgezondheid. Als cultuurcriticus moet je het bij uitstek nalaten, wil je kritiek nog iets betekenen.

Geen opmerkingen: