19 oktober, 2007

Tovenaarsleerlingen toe aan oogst


Christopher Deliso is byzantinoloog - en het is benijdenswaardig hoe hij zijn kennis van het Rijk tot in de huidige situatie weet bij te houden en te delen. Dit laatste zal de regimes in Europa en Noord-Amerika niet al te best uitkomen, getuige dit verhaal naar aanleiding van een boekpresentatie.

In de 1984-realiteit van de dagelijkse mediapropaganda dienen wij vergeten te zijn dat "wij" heel erg voor "de" moslims waren - in Afghanistan na de invasie door de Sowjet-Unie (1979, en nog lang daarna), in Bosnië-Hercegowina (niet te zeer, natuurlijk, begin nou niet weer over Srebrenica alstublieft) en niet te vergeten Kosovo, 1999.

Het resultaat van deze inspanningen las ik in een vermakelijk bericht over Sarajevo. Twee totaal in een tent lopende vrouwen zonder gezicht - een beeld dat gewoon is geworden na Dayton - stappen een bank binnen. Hier blijken zij vastbesloten mannelijke gewapende roofovervallers. Bankroof geslaagd.

Het beeld dat de taalkundige kaarten van Zuidoost-Europa in de betere atlassen opriepen was slechts bij benadering een beeld van het gecompliceerde "etnische" mozaïek van de post-Byzantijnse/Ottomaanse werkelijkheid. Onder de naam van voormalige kwaliteitskrant The Times is in het heetst van de burgeroorlog in Joegoslavië een kaart uitgebracht van het hele langzamerhand voormalige land met een kleuraanduiding voor iedere plaats waar een minderheid woonde. De kleuren waren helaas niet geheel duidelijk van elkaar te onderscheiden, maar in ieder geval waren de Slowaken van de Wojwodina en de Pomaken van Macedonië niet vergeten. Handig voor het koloniale bestuur van VN/NAVO/EU, al werd de situatie inmiddels op veel plaatsen gewelddadig veranderd en kon het 't bestuur allemaal niet schelen wat de wilden onderling deden. De NAVO heeft er op toegezien hoe Kosovo judenrein werd gemaakt - extra vluchtje naar Israel, moest kunnen. Turkse militairen konden de etnische Turken in bescherming nemen - of dit blijvend gelukt is, is de vraag.

Het komende kalifaat van de Balkan - Deliso geeft toe dat hij overdrijft, maar wat er gebeurt onder de islamitische minderheden verspreid op de Balkan, wie er aan meewerkt en hoe het zover heeft kunnen komen, wordt keurig buiten de mainstream media gehouden. Dus de aandacht moet getrokken met enige overdrijving.
Geen paniek, wel bezorgdheid, lijkt mij het devies.

Geen opmerkingen: