21 oktober, 2007

Diego Garcia als concentratiekamp


Alsof er aan Diego Garcia nog niet onrecht genoeg verbonden was, begint het nu steeds duidelijker te worden dat Camp Justice hier inderdaad een concentratiekamp buiten alle zicht is, zoals Guantánamo, die andere illegaal bezet gehouden basis.
Een groepje Lagerhuisleden van de drie grootste partijen heeft de zaak inmiddels in de commissie buitenlandse zaken van het Lagerhuis aan de orde gesteld. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft herhaaldelijk verzekerd dat er op Diego Garcia geen concentratiekamp is, maar dit wordt niet meer geloofd.
Vooral nu Barry McCaffrey, gepensioneerd viersterrengeneraal, thans professor aan de militaire academie van West Point, tot twee keer toe heeft laten vallen dat er inderdaad een gevangenkamp op het eiland is. "We hebben ze vast op Diego Garcia, op het vliegveld van Bagram en in Guantánamo." In totaal zo'n drieduizend mensen in de diverse kampen. Een gedeelte van de gevangengehouden mensen zou op boten voor de rede van Diego Garcia vastgehouden en gemarteld worden.
Dit betekent dat officieel Brits grondgebied - bezet gehouden ten laste van Mauritius - als concentratiekamp namens de Verenigde Staten wordt gebruikt.

Meer hierover in The Guardian.

Geen opmerkingen: