22 oktober, 2007

Elite - beef!


Na maar liefst zes (6) jaar lid te zijn geweest van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie geef Rita Verdonk het op. De partij is in linkse handen gevallen, betoogt zij, en zij richt een beweging op die mensen moet gaan vertegenwoordigen die over het hoofd gezien worden door de Haagse elite.
Zes jaar lid van een partij, waarvan vier jaar als minister. En dan durven praten over de anderen als een elite.
We hadden al het brein achter de OV Studentenkaart BV die meende miljoenen onvertegenwoordigden naar het grote licht te zullen gaan leiden - omdat hij vermoord is zou hier kiesheidshalve verder over gezwegen moeten worden, maar hij is niet vermoord door iemand van genoemde elite - al was het maar omdat hij daar evenzeer zelf toe behoorde als Verdonk.

Is dit nu het veelgenoemde populisme? En zijn er dan weer miljoenen die klaarstaan zich vertegenwoordigd te weten door zo'n lid van de elite die ontkent er lid van te zijn? Wie meet dat en waarom? En wie zijn al die onvertegenwoordigden die zeker weten dat zij door deze oud-minister eindelijk vertegenwoordigd zullen worden? Laat dit kabinet maar zitten, over vier jaar is het heus wel uitgewerkt, moet ik dan mismoedig denken.

Ik weet niet of het mij tegen- of meevalt dat ik mij hier toch nog boos over kan maken. Misschien is het de schildklier.
Op de afbeelding een echte populist: vice-presidentskandidaat voor de Populist Party USA, Tom Watson, 1896...

Geen opmerkingen: