30 juni, 2006

Welkom terug


De wilde kat (Felis silvestris silvestris) komt voor in de Ardennen en de Eifel. Het is voor een beetje zwervend dier makkelijk en voordehandliggend eens verderop te kijken. Menselijke landsgrenzen bestaan niet voor dieren of planten, de naar Duitse traditie neergeschoten Beierse beer getuigde daarvan.
Dus het bericht van de Zoogdiervereniging dat de wilde kat terug is in Nederland is geen verrassend nieuws meer. Verontrustend is het wel dat de groot uitgevallen cyperse kat(er) gemakkelijk voor een verwilderde minoes door kan gaan en neergeschoten kan worden.

Hoezeer ik ook tegen schieten en jagen ben, ik erger mij wel aan het rondlopen van verwilderde huiskatten in weilanden, bossen en waar ze ook opduiken. En soms zijn ze zelfs niet eens verwilderd, maar op stap van hun volle voederbak vandaan. Nu moet er zeker opgelet worden bij het afschieten van deze valsspelers.
Een tijdje terug meende ik in de avondschemering op een weiland een bunzing te zien. De contouren waren zo vaag dat anderen mij wijsmaakten dat het vast een kat was. Nu ja, ik heb in het echt zeker wel eens een bunzing gezien - wonderlijk genoeg op het marktterrein van het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord).

Winnie de Poema was waarschijnlijk een Felis silvestris. Wat is er eigenlijk van het dier geworden?

In een boek over de geschiedenis van het Nederlandse polderland las ik dat tot in de Middeleeuwen elanden in de bossen van het huidige Nederland rondzwierven. Inmiddels zou de eland weer in aantocht zijn. Hoewel de wilde kat zeker geen slecht nieuws is, is dit wel spectaculairder. En verwarring is uitgesloten...

Geen opmerkingen: