08 juni, 2006

Een middagje inspreken


Inspraak - bestaat het woord nog - in de zin van mensen die iets over of tegen Het Beleid hebben te zeggen? Ik mocht er gisteren 7 juni getuige van zijn bij de commissie voor onder andere vervoer van de centrale gemeenteraad van Amsterdam. Leerzaam, zeker voor een politicoloog, maar ook topsport - ernstig vermoeiend. Niet de inspraak, maar de zo openlijk tentoongespreide onwetendheid en incompetentie van de zogeheten volksvertegenwoordigers v/m.

In de eerste plaats zijn er de hoerafiguren van PvdA en GroenLinks. Deze partijen hadden net zo goed buiksprekers of robots kunnen neerzetten, want - het is ook bekend van Kamerdebatten - het kwijlend bewonderen van de pg's die de Regeringsmacht hebben ontslaat hen van iedere schijn van plicht te doen alsof zij weten waarover het gaat of waarover zij het hebben. En ja, dan is er de Wethouder. Zo iemand wordt tegenwoordig van buitenaf ingehuurd. Dit vergroot de Bestuurskracht. Tot voor kort was een lid van het dagelijks bestuur ener gemeente zelf raadslid. In het kader van het Dualisme is deze eis afgeschaft. Leidt het tot grotere competentie? De komst van Kamerlid Meraike Fos naar Amsterdam beloofde al niet veel goeds. Voor vervoerszaken is helemaal uit Harns Tjeerd Herrema ingehuurd. De club van Troelstra zet vooral in Amsterdam graag Friezen in.

De streekbuslijnen zijn van de Middenweg in de Watergraafsmeer afgehaald in het kader van de verbetering van het openbaar vervoer en de bevordering van de fijnmazigheid. Inspreekster: waarom is de busverbinding tussen Watergraafsmeer - Diemen - Duivendrecht vervallen?
VVD-bal van de gemeenteraad: kunt u niet met lijn 9?
Inspreekster: die lijn is al overbelast en zorgt niet voor deze dwarsverbinding.
Vraag aan de wethouder: zijn er eigenlijk extra wagens ingezet op lijn 9 nu de bussen - de laatste opvolgers van de GTM die hier bijna een eeuw heeft gereden, maar dit zeg ik maar even - verdwenen zijn? Herrema kijkt hulpeloos rond. "Ik weet het niet". De wethouder openbaar vervoer is niet op de hoogte. Hebben ze wel een lijn 9 in Harns?

PvdA-hoeraroepster: "Ik ben wel nieuw, maar ik begrijp het niet (meesterljke formulering, mevrouw!). Dit is de gemeenteraad van Amsterdam, en deze mevrouw heeft het over Diemen en Duivendrecht."

Het komt er op neer dat heer Herrema er natuurlijk vooral zit om heer Herrema te wezen. Om redenen die niemand zal kunnen of willen uitleggen zijn de beslissingen over het openbaar vervoer in Amsterdam uitbesteed aan het Regionaal Overleg Agglomeratie Amsterdam, de stadsprovincie die bij referendum is afgewezen. Daarnaast is het GVB zodanig verzelfstandigd dat het kan besluiten lijnen op te heffen (ook dit is bij referendum overtuigend afgewezen). Deze pijnlijke waarheden laten de uit Harns ingevoerde Herrema al helemaal als spek-en-bonen PvdA-hoerafiguur zitten. Alles wat de radicaal verslechterde lijnvoering van het openbaar vervoer in Amsterdam betreft is een zaak van een ongewenst en niet-gekozen orgaan of een verzelfstandigde gemeentelijke instelling die bedrijfje speelt. Herrema zit er om te verkondigen dat de Noord-Zuidlijn die wij allemaal zo graag willen (ook al is ook deze bij referendum afgewezen) niet te duur wordt. Hoera, de begrotingsoverschrijding bedraagt slechts vier miljoen euro. Er wordt terugverdiend dankzij de aan de stations gekoppelde parkeergarages (die ook bij referendum zijn afgewezen). Op een overigens ook niet al te kritisch SP-lid na juichen alle raadsleden. Hoera!
Tja, de enige partij die er toe deed in de Amsterdamse gemeenteraad is weggevaagd ter wille van nog meer PvdA-hoerafiguren (waar GroenLinks als bijwagen natuurlijk bij hoort).

Een maatschappelijke ordening die wegkruimelt voor je ogen - een ontluisterend gezicht. Maar verder ook te vermoeiend om beangstigend te zijn.
Hoewel het CDA ook zo goed als weggevaagd is zat oud-wethouder Maij, jaja, de dochter van, als het vrolijke lachebekje van het corps "gewoon" de vergadering voor.

Illustratie: de haven van Harns. Ze hebben er ook een standbeeld van de plaatselijke held Hans Brinkers - typisch Fryske naam tenslotte.

Geen opmerkingen: