07 januari, 2018

De mening van de menigte is zelden beschaafd of belangwekkend

Aan het begin van de eeuw had ik een bijzonder klein aapje te vlooien, maar ook kleine aapjes hebben recht gevlooid te worden, zoals Paul van 't Veer schreef (ach, de mijnheren van de courant van vroeger). Het ging om Amanda Kluveld die het volgende in haar dissertatie te melden had:

In een tijd waarin zwarten niet of nauwelijks als volwaardige mensen werden gezien (p.81 handelseditie)

Mijn reactie hierop: Door wie, als ik vragen mag? Door henzelf?

Het is zo'n zin van de soort: "in die tijd was iedereen antisemitisch" - dat verwijst dan naar de vooroorlogse tijd. Iedereen? Joden zelf ook? En waren echt alle niet-Joden antisemitisch? Als er slechts één rechtvaardige was zou het al niet meer kloppen. Maar er waren er echt wel meer, zoals Robert Kurz in zijn Schwarzbuch Kapitalismus vaststelt: we mogen het niet met terugwerkende kracht gewoon vinden.
Zoals niet "iedereen" in Nederland een kenner van de islam is en "dus" weet dat het een dit-en-dat-ideologie is, geen godsdienst (meestal zeggen "ze": religie).

Ik zat vandaag met een commentaar dat weliswaar anoniem maar vaststelbaar van nabij het racisme van een Biafracriticus van 1970 witwaste. Het kolonialisme was nog maar zo kort geleden, dus wat konden "we" weten. De commentator had het over ethno-nationalisme, genocide was te hoog gegrepen, en tot slot kon er nog een vulgair scheldwoord tegen mij vanaf want dit is het Nederland van de klootjesvolksites die smaakmakend zijn. Waar ze ook allemaal islamdeskundigen zijn.

Nu, anonieme commentator, "we" wisten ook in 1968-70 hoe het zat. Het was speciaal een "we" doordat ik er zelf deel van uitmaakte. En ik zal niet van gedachten veranderen, ik heb inmiddels wel spijt dat ik teruggekomen ben op het "laten we ze vergeten". De middelmatigheid en het gebrek aan intellectueel gewicht worden in Nederland nu eenmaal breed gekoesterd.

"Gij zult de menigte tot boze zaken niet volgen."

Geen opmerkingen: