19 september, 2016

Gewurgd om een grap: foutje

- door Joke Kaviaar -

Had je maar geen grap moeten maken. Had je je maar niet moeten verzetten. Dat is de postume boodschap van het OM aan Mitch Henriquez vandaag. Die agenten moesten wel. Ze zijn alleen een beetje te ver gegaan. Nou vooruit dan, voor de publieke opinie en als zoethoudertje: we vervolgen er twee.

Stel je even voor dat je met een groep vrienden bovenop iemand zou duiken omdat ie een grap maakte die je niet beviel, dat vanuit je groep vrienden twee mensen klappen zouden uitdelen, pepperspray gebruiken en die persoon bij de keel zouden grijpen tot hij bewusteloos was. Stel je voor dat je hem dan in je auto zou gooien en ermee rond gaat rijden tot je beseft dat je daarmee wel eens in de problemen zou kunnen komen, want hij ziet er wel een beetje dood uit. Stel je voor, je brengt hem toch maar naar het ziekenhuis, want tja, er zijn nogal veel getuigen...

Stel je voor. Wat zou er gebeuren? Ik zal je zeggen wat er zou gebeuren. Je zou met z'n allen worden gearresteerd op verdenking van op zijn minst doodslag. Je zou vast blijven zitten tot aan je proces en een flink deel van die tijd in volledige beperkingen, dus isolatie, zodat je met je vrienden geen afspraken kan maken over hoe je dit gaat uitleggen. Zodat je geen getuigen kunt intimideren en bewijsmateriaal wegmaken.
En dan, na een lange tijd, zou eindelijk het proces beginnen. Tegen jullie allemaal, want als je die twee mensen afschermt zodat ze hun gang kunnen gaan, en ook nog even hebt geholpen de overledene in bedwang te houden daarvoor, dan ben je gewoon medeplichtig. Dat is wel het minste dat je in de schoenen zal worden geschoven.
Forse gevangenisstraffen zal jullie deel zijn. De media zal je wegzetten als agressieve criminelen, of als terroristen. Iedereen zal weten wie je bent en waar je woont(de). Iedereen zal je met de nek aankijken.

Maar de smerissen die Mitch Henriquez hebben vermoord... die lopen nog vrij rond. Wie het zijn? Niemand weet het. Slechts twee worden er vervolgd. Zitten ze vast? Zijn ze opgepakt vandaag? Nee. De andere drie? “Hun handelingen zijn toegestaan” en “waren niet gericht op het bewust steunen van geweld”. Je reinste cover up. Smerissen steunen elkaar altijd. Op de video zie je hoe een kluwen smerissen bovenop Mitch zit. Anderen houden omstanders op afstand en roepen “Afstand bewaren!”.
Alle vijf de smerissen die in beginsel als verdachte werden aangemerkt worden afgeschermd voor media en samenleving. De twee die worden vervolgd, worden slechts aangeklaagd voor een minder zwaar feit als dood door schuld en bijvoorbaat verexcuseerd: “Mitch was terecht aangehouden, hij verzette zich, het was passend hem naar de grond te brengen”.

Dat om te beginnen een grap tot een openbare orde verstoring wordt uitvergroot is het begin van de grote leugen, de misleiding, de valse aantijgingen tegen een slachtoffer dat er niks meer tegenin kan brengen. Waarom namen de smerissen de grap serieus? Zouden ze dat ook gedaan hebben bij een witte Hagenees? Ik geloof er niks van. Nee, het is het diepgewortelde racisme in die smerissen dat hen in een klap naar de gedachte bracht dat als die donkere jongen grapte dat hij een wapen had, dat het wel waar moest zijn. Het kwam niet in hen op dat een dergelijke grap bij de ingang van een festival, waar tegenwoordig op van alles wordt gecontroleerd, snel gemaakt is. Ik had de grap zelf ook kunnen maken. De smerissen zouden me wellicht uit de rij hebben getrokken en gefouilleerd, maar ik zou niet meteen tegen de grond zijn gewerkt. Ik ben dan ook een witte vrouw. Heb ik even mazzel.

Als je een wat donkerder huidskleur hebt dan de gemiddelde witte Neederlander, kun je maar beter permanent met je handen omhoog rondlopen, om te laten zien dat je geen bedreiging vormt. Gebeurt er ergens iets, dan maar beter maken dat je wegkomt, want je kunt nooit weten. Grappen maken is riskant. Je telefoon, portemonnee of rijbewijs pakken kun je ook maar beter niet doen. En als je je niet verzet maar besluit weg te rennen, word je doodgeschoten zoals Rishi Chandrikasing. En al wie hiertegen wil demonstreren, krijgt te horen dat het ergens op een afgelegen plaats wel mag, bij de gratie van de burgemeester, in dit geval Van Aartsen. Sta je toch ergens anders, dan zijn preventieve arrestaties en gebiedsverboden je deel.

De woede van een ieder moet ergens een uitlaatklep vinden als demonstreren onmogelijk wordt gemaakt. Als die uitlaatklep opnieuw een deel van Den Haag tijdelijk tot oorlogsgebied maakt, waarbij tegen politiegeweld zich verzettende demonstranten worden onderworpen aan nog meer politiegeweld, dan heb ik niets minder dan respect voor degenen die het aandurven de straat op te gaan. Het kan levensgevaarlijk zijn of je lang je vrijheid kosten terwijl je voor de buitenwereld als een relschopper wordt weggezet.
Intussen zijn de staatsterroristen in uniform gevrijwaard van geweld. Totdat er een nacht komt dat het politiebureau Heemstraat in de Schilderswijk, thuisbasis voor de meest racistische smerissen van het Haagse politiekorps, tot de grond toe affikt in een hartverwarmend vuur van gerechtigheid. Of dat iemand het niet meer pikt en daadwerkelijk gericht gaat schieten. En dan zouden de dienders met hun vuisten, pepperspray en nekklemmen willen dat er nog grappen werden gemaakt over wapens.

Geen opmerkingen: