07 september, 2016

De mensenhandel over de Indische Oceaan

De mensenhandel - vreemd niet, zo wordt het nooit genoemd, net zo in als het vervoer mensensmokkel heet - tussen Afrika en Amerika mag bekend verondersteld worden. De aanwezigheid van zwart-Afrikaanse mensen van Canada tot Argentinië (waar de meesten gedood zijn in de onafhankelijkheidsoorlog) is een voortdurend monument van schande voor Europa.
Ik sla Kartini's boek dicht, heb alweer veel te veel tekst uitgeschreven zonder dat ik het gevoel heb iets wetenschappelijks geproduceerd te hebben, daarvoor raakt het geheel mij te veel bijvoorbeeld, en dan wordt mijn aandacht gevestigd op de slavenhandel voer de Indische Oceaan vanaf het begin van het koloniale tijdperk.
Hier een groeiende reeks.
De nu uit de media-aandacht gehouden toestand van deportatie van de Chagossianen, wier voorouders ooit als slaaf of koelie naar de archipel gevoerd zijn, is nog steeds zo'n monument, tot vandaag aan toe.
En niets hiervan kan ik verwerken in mijn betoog. Nu niet.

Geen opmerkingen: