22 februari, 2016

Winston bezocht Fiji

De tropische cycloon Winston, die Fiji afgelopen weekeinde geselde, is de zwaarste storm ooit geboekstaafd op het zuidelijk halfrond, volgens de autoriteiten.
De verwoesting was duidelijk waar men ook keek: enorme ontwortelde bomen die op hun kop op wegen lagen. Huizen waarvan de tinnen daken waren afgescheurd. Bewoners die zoveel mogelijk bezittingen bijeengaarden die zij konden redden van hun verwoeste huizen.

"Er zijn Fijiers die geen water hebben, geen dak boven hun hoofd, geen voedsel hebben en belangrijke diensten ontberen," zei premier Frank Bainimarama.

- Het houtenklazenproza van een medium dat gewend is regeringsboodschappen door te geven (en dat zijn vrijwel alle gevestigde media inmiddels).

Zonder dak - zonder water, in de archipel waarvandaan nog steeds luxueuze flesjes drinkwater worden geïmporteerd, elders.
Bij het zoeken naar beeld constateer ik dat verwoestingen bijna jaarlijks terugkerende gebeurtenissen zijn. Vandaar dat dit plaatsvindt in de luwte van het internationale nieuws. Het is nu even geconstateerd.

Geen opmerkingen: