25 februari, 2016

Het paleis voor volksvllijt en de galerij terug... mag ik het meemaken?

"De galerij" gold op de een of andere manier als attractie. Het was het laatst overgeblevene van het beroemde Paleis voor Volksvlijt, dat net als zijn architectonische voorbeeld het Crystal Palace in Londen in afgebrand. Dat was jaren voor mijn tijd, en ook de galerij moest wijken. Voor de megalomane bouw van de Nederlandsche Bank die alleen nog verder is uitgedijd in de loop der jaren. Als zelfs de huidige burgemeester van Amsterdam er van af wil - maar ja, hij heeft oude banden met de bouwmaffia, zowel sloop als nieuwbouw zijn dan interessant - zegt dat wel wat. "Iets met volksvlijt er voor in de plaats". Ook GroenLinks ziet iets in herbouw van het oude paleis.
De woordvoerder van de Nederlandsche Bank moet toegeven dat de opslag van goud van deze plaats gaat verhuizen. Maar het prachtige gebouw blijft zeker staan, wordt zelfs gerenoveerd, laat hij weten.
Het een prachtig gebouw noemen kan alleen als je er niet tegenaan kijkt doordat je er in zit (zoiets als het Paleis voor Volkscultuur in Warschau...).

Geen opmerkingen: