03 februari, 2016

Oorlogsretoriek tegen vluchtelingen... nog steeds 'vrijheid van meningsuiting'?


- door Joke Kaviaar -

Een rapportage van Dijkhoff onder het motto 'transparantie' leidde afgelopen week weer tot verhevigde pershetze tegen vluchtelingen. Regelrechte oorlogsretoriek. De cijfers over zelfmoordpogingen en zelfmoorden waren daarin bijzaak. Die heb ik dus zelf maar even opgezocht: 369 'zelfdestructieve acties' en 2 zelfmoorden. De media vinden het belangrijker de Goebbelse oorlogsretoriek tegen vluchtelingen hoog te houden. Ongeveer zo hoog als de rechterarm.

Een zelfmoordpoging door een wanhopige vluchteling in het 'AZC' ofwel de oude bajesboten van Zaandam dit weekeinde deed de gemoederen aldaar hoog oplopen, zo blijkt uit berichtgeving. Ik snap die mensen helemaal. Ik snap het dat je bij iemand wil blijven die dood zit te bloeden. Tact was het ambulancepersoneel aldaar blijkbaar vreemd. Ook zij zijn onderhevig aan de oorlogsretoriek. De hetze en haat is overal voelbaar. De aanval op de politie was hier ook weer meer dan terecht. Politie = repressie. En ik ken die Zaanse smeris. Ik ken ze van de jacht op ontsnapte vluchtelingen uit de in het verleden als detentiecentrum dienstdoende bajesboten waar ook regelmatig zelfmoord(poging)en voorkwamen. Ik ken ze van geweld tegen demonstranten en activisten. Dus ja, ik snap het. De hypocriete Neederlandse samenleving verwacht en eist bovendien dat vluchtelingen braver dan braaf zijn, 'roomser dan de paus' zoals dat heet, en dus is de kleinste misstap in de ogen van de hetzende media al genoeg om de oorlogsretoriek tegen vluchtelingen weer van de plank te trekken. Waar voor 'bezorgde' burgers volop begrip wordt getoond, gebeurt bij vluchtelingen het tegenovergestelde.


Het heet steeds weer dat die informatie over wat er in AZC's gebeurt, of 'wat vluchtelingen doen' in het algemeen 'niet onder de pet mag worden gehouden'. Dijkhoff presteert het daarbij 'geen vergelijkingen te willen maken' want 'dat gaat mank'. Over doofpotten gesproken! Geen vergelijkingen dus met de mate van geweld, zedendelicten of andere wetsovertredingen door Neederlanders. Het rapport van Dijkhoff gaat zelfs zover om melding te maken van kamers die niet schoon genoeg zouden zijn! Ziet u het voor u? Dat de schoonmaakpolitie bij u thuis langskomt om rapport op te maken? Dat een ruzie tussen u en uw partner wordt opgenoteerd en in statistieken opgenomen?

Vergelijkingen maken, nee stel je voor! Vooral geen vergelijkingen maken met seksueel of homofoob geweld door Neederlanders. Vooral geen vergelijkingen maken met uitgaansgeweld en geweld door hooligans. Vooral het van racisme doordrenkte landschap hier niet aanwijzen. Vooral geen vergelijkingen maken met fascistische aanvallen op vluchtelingen en mensen die het voor vluchtelingen opnemen. Vooral niet benoemen de enorme hoeveelheid hatelijke drek die elke dag op sociale media over vluchtelingen wordt uitgestort, oproepen tot geweld en bedreigingen incluis. Vooral ook niet vermelden de mate van geweld die smeris gebruikt tegen migranten of mensen met een migrantenachtergrond. Want of ze nu hier geboren zijn of net aangekomen: de staat moet en zal ze behandelen als tweederangs burgers en dat laten uitvoeren door politie, justitie, IND, DT&V en andere diensten die er wat mee te maken hebben. Institutioneel racisme overspoelt met hoogtij de polder maar laten we daar vooral geen aandacht aan besteden. Het benoemen daarvan, dat is maar aanstellerij van hen die het wagen te benoemen. Vooral eenzijdig blijven berichtgeven. Vooral blijven vergoeilijken dat van vluchtelingen geld en sieraden worden gestolen in landen als Denemarken en Duitsland, want ja, 'ze' kosten 'ons' geld. Vooral ook niets melden over de talloze aanvallen en moorden op vluchtelingen door fascisten in het buitenland die de voorbode zijn voor wat er deze kant op komt. De berichten daarover sijpelen mondjesmaat door, maar worden grotendeels (wèl) onder de pet gehouden. Is er iemand die dáár cijfers over bijhoudt?

De Neederlandse media sturen met hun oorlogsretoriek aan op nog meer haat en geweld. De opbouw is duidelijk herkenbaar. En toch blijft men dat spotlicht en dat vergrootglas op de vluchtelingen houden. Net zo lang tot de fik erin gaat. Geen nuance, geen context. Veel oprechte mensen doen in AZC's hun best als vrijwilliger, ik ken er een aantal, maar zij kunnen geen wonderen verrichten als de algehele teneur is dat je maar beter niet in de buurt van vluchtelingen kunt komen.
En als de wanhoop bij vluchtelingen dan toeslaat, omdat het enige dat ze meekrijgen van deze samenleving is 'we zijn jullie liever kwijt dan rijk en jullie moeten blij zijn met elke fooi die jullie krijgen', dan wordt de schuld bij hen gelegd, zoals nu in Zaandam. Geen enkele blaam treft onredelijk ambulancepersoneel dat geen moer van de wanhoop wil begrijpen, of de racistische politie. Empathie is ver te zoeken. Vooral blijven doen, dat haatzaaien en die oorlogsretoriek, om tenslotte de grenzen dicht te kunnen timmeren en mensen te laten verrekken in hun wanhoop en hun oorlogstrauma's.

Het bijhouden van statistieken is voorbehouden aan mensen die met die cijfers willen kunnen spelen en goochelen, die ze willen inzetten voor welk doel dan ook dat zij beogen. Van de Goebbelsen en andere fascistische agitatoren in de media hoeven we geen heil te verwachten of het moet Sieg Heil zijn. Laten we dáár eens een vergrootglas boven houden! And let the sun shine in!

Zonder oorlogsretoriek geen oorlog. Zonder propaganda geen haat. Niet raar opkijken als de slachtoffers van die oorlog een keer terug gaan slaan. Gezien de omstandigheden in die 'AZC's', die kampen en gevangenissen, mogen de Neederlandse autoriteiten nog in hun handjes knijpen hoe geduldig de mensen zijn die met gevaar voor eigen leven een oorlog zijn ontvlucht, met achterlating van alles wat ze hadden, van familie, van hun leven. Je kunt mensen niet zonder enige informatie laten wachten tot ze een ons wegen en dan verwachten dat kou, slecht eten en ledigheid nergens hun uitlaatklep vinden. Hoe vaak en hoe veel kun je iemand telkens weer als Untermensch behandelen? Vandaag of morgen staat de oorlog bij ons allemaal op de stoep. Omdat fascisme en racisme als legitieme meningen worden gepresenteerd en vrij spel krijgen. Wie met vuur speelt, kan brand verwachten. Wie om oorlog vraagt, kan 't krijgen.

Geen opmerkingen: