28 februari, 2016

De ingestorte binnenstadsflat en de te bannen bank

In de oude stad van Den Bosch is een hoekpand ingestort. Zomaar ingestort? Als ik dit schrijf is de oorzaak en zijn ook de gevolgen nog niet bekend.
Het voorval brengt wel een instorting in de Amsterdamse binnenstad in herinnering die nogal spectaculair was: "de galerij" op de Vijzelstraat, tussen Herengracht en Keizersgracht aan de westzijde. Of de instorting spontaan was blijft in het ongewisse: is er een vrachtwagen tegen een van de pilaren aangereden waardoor de hele Amsterdamse-Schoolflat ineenzakte, drie gewonden tot gevolg (wat nog een wondertje mag heten). Dit was in 1955, in 1962 werd de flat alsnog gesloopt toen er na stutwerk nog steeds brokken naar beneden kwamen.
Ervoor in de plaats kwam een bouwwerk van dezelfde architect als de Nederlandsche Bank. Het moest het hoofdkwartier worden van de fusiebank die Algemene Bank Nederland heette. Voor het eerst riep deze bouw verzet op dat nogal fors uitviel, "ban de bank" - de leuzen stonden later nog jaren langzamerhand onbegrijpelijk te wezen op muren - was een ruime coalitie. De strijd werd verloren, en nu die ABN, ook na fusie met die andere fusiebank de AMRO, vertrokken is ziet men langzamerhand in het door zovelen vervloekte gebouw een te koesteren monument. Omdat de galerijstructuur op de begane grond gehandhaafd is heb ik eerlijk gezegd het verschil met wat er eerder stond en ingestort is nauwelijks opgemerkt. En de Vijzelstraat is een rampenstraat geworden of al gebleven, nu een speculatieobject voor het metrospeeltje dat er onder moet gaan rijden.

Geen opmerkingen: