16 februari, 2016

Iedere ademtocht een zegen

Hoe lang, waar en in hoeverre is "de islam" in Nederland inheems geworden in Nederland (het is een rare formulering maar ik weet even geen betere)? Er was het nieuws dat de oudste moskee van Nederland zestig was geworden. Dat is wel erg jong voor een land dat lange tijd een kolonie beheerste met de grootste moslimbevolking ter wereld. De eenvoudige verklaring: er kwamen zo goed als geen mensen uit die kolonie naar Nederland om te studeren of te werken. Dus kon in 1955 een moskee in Den Haag ingewijd worden die zeker geen mensen uit Indonesië herbergde - inmiddels wel moslims uit Suriname (waarvoor dit jaartal ook knap laat was trouwens). Dat er geen moskee was voor Indo(nes)iërs in Nederland is weer veelzeggend voor de koloniale geschiedenis - en het koloniale heden.

Het soefisme van Inayat Khan telt blijkbaar niet als islamitisch. Er zijn toch huizen van samenkomst van deze richting die ouder zijn, al hoort dit gebouw niet tot de oudere. Het soefisme van Inayat Khan heeft grote aantrekkingskracht op "autochtonen" en in Katwijk is de voorganger oud-minister Witteveen, ex-baas van het IMF. En een stem uit een politieke wereld die in het dagelijkse nieuws al zo ver weg is, van een lid van een club die nu hoofdzakelijk leeghoofdige patjepeeërs herbergt. De verlatenheid van het duin waar de tempel staat weerspiegeld.
Het behartenswaardigste wat Witteveen te zeggen heeft in dit filmpje, dat de moeite van het beluisteren/bekijken ook verder waard is, is zijn advies aangaande meditatie. Ademhalen. Het beseffen dat iedere ademtocht een zegen is. Ik vind dat zeldzaam mooi gezegd.

Geen opmerkingen: