01 januari, 2016

De moslims van de Oostzeelanden

In mijn reisboekhandelaarstijd keek ik de onvermijdelijke Lonely Planet-gids eens na voor de onwaarschijnlijke plaatsen die wij bezocht hadden. Ik kan mij geen kwalificaties meer herinneren van die oorden, maar kwam wel de twee islamitische dorpen tegen, op de grens met Belarus, Kruszyniany en Bohoniki. De lotgevallen van de geschiedenis hebben bepaald dat deze Tataarse dorpen nu in Polen liggen en daar ontvolkt raken. De moskeeën missen de Osmaanse minaretten vanaf waar de oproep tot gebed plaatsvindt.

Op deze nieuwjaarsdag bericht de BBC over de autochtone moslims van de Oostzeelanden. Bij alle weerzinwekkende racistische praatjes die over ons uitgestort worden, en waarvan ik vrees dat ze in dit nieuwe jaar echt niet zomaar zullen ophouden, is het wel aardig om de "eigen" moslimdorpen in de toch al vergeten hoek van de Europese Unie voor het zoeklicht te plaatsen.

Geen opmerkingen: