30 januari, 2016

Handjeklap met genocidestaat Turkije: de gestrekte rechterarm van Neederland

- door Joke Kaviaar -

De 'vluchtelingenstroom' moet worden gestopt, want de Schengenzone moet gered. De economie zou er namelijk wel eens onder kunnen lijden als al die binnengrenzen dichtgaan. De transportbedrijven en toeristen klagen al over lange wachttijden. Het leed is niet te overzien...

Maar geen nood, Samsom en Rutte zijn met een masterplan gekomen. Volgens dit criminele duo, dat tijdens het voorzitterschap van de Europese Commissie Neederland op de kaart wil zetten als redder van Fort Europa, is Turkije binnenkort een veilig land waarheen je vluchtelingen mag deporteren. Aldus presenteerden zij deze week het 'plan Samsom' om vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland met gevaar voor eigen leven hebben gewaagd te 'belonen' met een direct retour "per kerende veerboot".

In de eerste maand van dit jaar kwamen tijdens de overtocht van Turkije naar Griekenland al zeker 66 mensen om het leven die ik heb geteld in verschillende berichten, namelijk deze, deze en deze. Vandaag komt het IOM met het cijfer van 218verdronken vluchtelingen. Kille cijfers, dat is wat er overblijft van mensen met een droom. Het ergste is dat er altijd meer slachtoffers zijn dan geteld. Die hebben dus nooit bestaan. Grensrepressie is moord.
Rutte en Samsom beweren ijskoud dat het plan om mensen direct terug te sturen hen ervan zal weerhouden de gevaarlijke overtocht te maken en dat het plan zodoende levensreddend zal zijn. Samsom legt zonder gêne de schuld voor de dood van kinderen bij de ouders zelf: "Zolang de overtocht kansen biedt, zijn mensen kennelijk bereid hun kinderen te verliezen onderweg", stelt de man die zelf een schrijftafelmoordenaar is.

Wie de niets en niemand ontziende Europese grenspolitiek al een tijdje volgt, weet wel beter. Nieuwe routes zullen worden gezocht en gevonden en mensensmokkelaars van het soort zonder wroeging zullen andermaal profiteren van dit plan van Samsom om vluchtelingen af te houden van het zoeken van een veilig heenkomen. De EU is zelf de grootste organisator van mensensmokkel en dus verantwoordelijk voor alle doden die vallen onder vluchtelingen. En dat allemaal omdat 'onze welvaartsstaat' die gebouwd is op de misère van al die vluchtelingen 'overeind' moet worden gehouden. 'Eigen volk eerst' heet dat. En terwijl Wilders als bliksemafleider de haat tegen vluchtelingen aanjaagt en hierdoor extreem-rechtse straatknokploegen in toenemende mate vluchtelingen en mensen die het voor vluchtelingen opnemen aanvallen, wordt van staatswege ongestoord de jacht op vluchtelingen opgevoerd.

Om het 'plan Samsom' te rechtvaardigen moet worden volgehouden dat Turkije veilig is. Koenders deed gisterenavond daartoe ook nog eens een duit in het zakje. Het vertrouwen in dictator Erdoğan is onbegrensd. Oogkleppen op en doorrammen maar! Hoe kun je bedenken de veiligheid van vluchtelingen toe te vertrouwen aan een dictator die Koerden stelselmatig onderdrukt, vogelvrij verklaart, martelt en afslacht? Voor de zoveelste keer in de geschiedenis wordt samenwerking met een dictator gezocht: nu nadrukkelijk bij de 'oplossing van het vluchtelingenprobleem'. Op TV heeft Erdoğan onlangs gezegd dat hij een soortgelijk overheidssysteem wil als dat van Hitler's Duitsland. Erdoğan beschreef zijn gewenste type overheid als volgt: "We kunnen een soortgelijk overheidssysteem ook in Hitler's Duitsland terugvinden." Wat voor lot wacht in dit land de vluchtelingen? Ze hoeven maar naar de Koerden te kijken om dat te weten. Op 12 januari ging een groep Koerden in Amsterdam in hongerstaking. Een feit dat volkomen wordt doodgezwegen in de Neederlandse media. Het zegt té veel over Turkije.
Tegen betaling van 3 miljard zou Erdoğan de situatie moeten verbeteren van Syrische vluchtelingen. Dit bericht is nog maar van gisteren: de beelden tonen een Siberische variant op wat hier zo netjes (ahum) 'vreemdelingendetentie' of zelfs 'opvang' wordt genoemd. Het 'veilige' Turkije van Samsom weigert advocaten toe te laten en deporteert linea recta terug naar Syrië. Timmermans waagde het eerder deze week nog te beweren dat slechts 40 procent van de vluchtelingen 'oorlogsvluchtelingen' zijn en baseerde zich op onbekende en ongefundeerde cijfers van Frontex. De UNHCR haalde de bewering al onderuit. In Turkije doen ze niet eens moeite te doen alsof mensen niet uit een oorlogsgebied komen. Maar... Turkije is veilig. Neederland, ofwel Samsom, wast de handen in onschuld.

Met persvrijheid heeft Turkije ook al weinig op. Samsom kan er dus gerust op zijn dat het land er alles aan zal doen te voorkomen dat de waarheid over de behandeling van vluchtelingen naar buiten komt. Wie al durft te berichten over de terreur van Erdoğan, kan maar beter maken dat hij of zij daarna wegkomt. Twee journalisten van de krant 'Cümhüriyet' die de Turkse regering beschuldigde van het leveren van wapens aan extremisten in Syrië, zitten om die reden al sinds november vast. Hen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd wegens onder andere "poging tot omverwerping van de regering". Ook academici zijn niet veilig in Turkije. Na een vredesoproep door een groep van meer 1000 academici wordt er onderzoek gedaan wegens het "voeren van propaganda voor een terroristische organisatie en het aanzetten tot haat".
De lijst Turkse onderdrukkingspraktijken is eindeloos. Maar als er dealtjes vallen te sluiten en geld kan worden verdiend trekt nooit iemand zich wat aan van mensenrechtenschendingen. Het tekenen van verdragen door staten is een wassen neus en dat geldt ook voor Neederland. Intussen heeft Turkije 15 bedrijven bereid gevonden om een nieuw vliegtuig voor de kustwacht te leveren. Business as usual, dat is wat grensbewaking is.

Het tegenhouden van vluchtelingen, waarvoor het laatste half jaar extra hoog is ingezet op instemming van het 'eigen volk', is handel in de dood. De wapen- en beveiligingsindustrie voeren onzichtbare lobby en staten doen ons geloven dat oorlogsvoering en grenscontrole de enige wegen zijn naar vrede en rust. Maar die zullen niet bereikt worden, integendeel. In de eerste plaats niet voor vluchtelingen. Het fascisme wordt met de dag openlijker en gevaarlijker terwijl zij het zijn die als gevaar worden aangewezen. Maar repressie en afgesloten grenzen zullen hen niet tegenhouden want de nood is te hoog. Meer van hen zullen in hun pogingen te overleven het leven juist verliezen.
Wat wij moeten doen, is hun strijd om te overleven actief ondersteunen. Wat wij moeten doen is de oorlogsondernemingen platleggen. Wat wij moeten doen is de fascisten die in onze naam menen te opereren een halt toe roepen. Of ze nu Samsom heten of Wilders, of ze nu Pegida, NVU, PVV of VVD heten. Of ze nu openlijk en direct mensen de dood injagen of dit aan anderen overlaten. Moordenaars zijn het allemaal. Stop de moordenaars. Stop de fascisten. Met alle mogelijke middelen.

Geen opmerkingen: