05 november, 2015

De als uit de lucht gevallen kreeftjes

Autumnwatch vermeldde als "voorwereldlijk" dier (dat woord is in onbruik, nietwaar?) Triops, alsof het overal maar voorkomt. Dit is klaarblijkelijk niet het geval. Er zijn soorten zo zeldzaam of bedreigd dat zij op de rode lijst staan, waarvan ik mij afvraag wat voor betekenis het kan hebben. Een overzicht van grote kieuwpootkreeften in Nederland. Ik herinner mij de kennismaking met de naam van de diertjes via Wat vind ik in sloot en plas? van Prud'homme van Reine - daar wordt vermeld dat zij als uit de lucht gevallen kunnen opduiken in tijdelijke plassen. Zij hebben dan misschien al tientallen jaren klaargezeten of -gelegen om tot activiteit te komen. Waarneming van sommige soorten wordt nieuwswaardig beoordeeld. Toch meende ik het fenomeen te herkennen.

De drie soorten die bij waarneming.nl worden vermeld zijn alle drie zeldzaam of zeer zeldzaam.
Wat zwom er dan rond in zo'n regenplas in tijden dat ik nog dicht bij de grond leefde? Het kunnen haast geen kieuwpootkreeftjes zijn geweest.

Geen opmerkingen: