01 mei, 2015

Mysterieuze berichten over bloedwatervallen

Toegegeven, ik had tot vandaag nog niet van de bloedwaterval op Antarctica gehoord, die toch al meer dan een eeuw bekend is. Maar op gezag van de Washington Post vermeldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag iets over deze waterval, die als in een jeugdboek tot mysterie wordt verklaard.

Het merkwaardige is dat er een wikipedia-artikel over is, dat verwijzingen bevat naar de bevindingen die hier als nieuw worden gepresenteerd, die al van voor 2009 stammen.
De kleur is een gevolg van oxidatie, de waterval en waarschijnlijk dus ook de bron(nen) ervan bevat(ten) microbieel leven.
Het merkwaardige is dat dit in het HLN-artikel interessant wordt genoemd in verband met onderzoek naar mogelijk leven op andere planeten. Welnu, Antarctica ligt nog steeds op deze planeet. Is die opgegeven? Is die speciaal nu maar alvast opgegeven? Is de vondst van met het blote oog onwaarneembaar leven onder voor de meeste levensvormen barre omstandigheden niet interessant, zoals het microbiële leven dat Francé beschreven heeft niet interessant gevonden wordt voor de nieuwsconsument? Met als consequentie dat het mede rücksichtslos doodgespoten wordt zodat men van verloren land kan spreken?

Dit nu is pas echt het mysterie.

Geen opmerkingen: