14 mei, 2015

Portfolio: Een spook in mijn huis


Dit nummer van The Fall, There’s a ghost in my house is voor mij van huis uit spookachtig.
Het singletje lag klaar in de radiostudio met een briefje: Draaien! Nogal dwingend… Er lag nooit een vinylsingletje op die manier in de studio. Ook de nieuwste muziek was altijd getapet.
Maar ik deed het, want de nieuwe Fall kon je niet negeren, zeker niet als het een cover van een (blue-eyed-)soulnummer is.

Het bleek het allerlaatste nummer te zijn dat ik zou draaien op ons radiostation. Kort daarop begaf ik mij naar Londen, om mij over te geven aan een grote inkoop van oude en nieuwe 45-toerenplaatjes, voor op de radio. Op het ogenblik dat ik Londen binnenreed met de bus – ik was even in gedachten in de studio – werd het station uit de lucht gehaald, en het is niet meer teruggekomen. *)
Spookachtig, en verdrietig, maar dat kon ik pas achteraf bedenken.

Ik draag dit filmpje op aan de Universiteit voor Humanistiek, van welke onderwijsinstelling de voormalige rector, thans hoogleraar wetenschapstheorie, voor een opmerkelijke controverse zorgt. Deze hoogleraar, Ilja Maso heeft een boek geschreven dat zijn overtuiging uitdraagt dat er een leven na de dood is. Niet in de zin van de christelijke geloofsbelijdenis, maar op een manier die doet denken aan het spiritisme – een geloof, meestal als petite religion afgedaan, dat tegenwoordig in geschoolde kringen met de nek wordt aangekeken. Dat is wel eens anders geweest, en Maso lijkt de weg terug te gaan. Ik heb het boek meteen toen ik ervan vernam gekocht, maar moet het nog lezen.

In humanistische kringen mag men al helemaal niet in een leven na de dood geloven, anno 2008. Over en uit, dat dient de blijde boodschap van humanisme op wetenschappelijke grondslag te zijn. Of is het de bedoeling dat namens het humanisme in het geheel geen blijde boodschap wordt verkondigd? Of twijfel over de massieve zekerheid dat er – eh – niets Meer is…

Vooruit, nog een Youtubeje, opgedragen aan de hooggeschoolde humanisten. Want waar leven na de dood is, zijn spoken. Het origineel van There’s a ghost in my house, R. Dean Taylor, een witte Canadees op het zwarte Motownlabel.


*) 11 mei 1987, ca. 19.15u Middeleuropese Zomertijd

(2008)

Geen opmerkingen: