18 mei, 2015

Dode vluchtelingen nog altijd "collateral damage"

- door Joke Kaviaar -

Welke EU landen er precies ten strijde gaan trekken tegen mensensmokkelaars die vluchtelingen per boot van Libië naar Italië overzetten, is nog niet helemaal duidelijk, maar de plannen worden gesmeed, de stemming vast gekweekt.

Gisteren, zondag 17 mei, te lezen op nu.nl: Volgens “een Libische veiligheidsadviseur” zou IS haar strijders met “vluchtelingenboten naar Europa” smokkelen. Ik heb daar een artikel uit The Guardian naast gelegd. Het gaat over een EU document waarin een plan wordt uiteengezet om smokkelaarsboten aan te vallen aan de kust van Libië, in elk geval vanuit de lucht, maar de inzet van grondtroepen wordt ook overwogen. De VN zou hiermee akkoord moeten gaan, en dus is het niet verbazingwekkend dat andermaal de troefkaart van terrorismedreiging wordt gespeeld om de stemmen alvast klaar te stomen voor een akkoord.

In het artikel in The Guardian wordt gesproken over: “EU forces would also have to contend with Libya’s many militias, most of which are broadly aligned under two rival governments. Both governments have rejected the prospect of foreign intervention on Libyan soil to combat smuggling.”
Er zijn dus “vele milities” en “twee elkaar bestrijdende overheden”? Kan iemand mij even uitleggen bij welke overheid die veiligheidsadviseur hoort en wat voor belangen deze heeft bij de stelling dat de IS mensen via vluchtelingenboten smokkelt? Afgezien van dat het onwaarschijnlijk is dat een organisatie als IS haar acties in Europa laat afhangen van gammele boten in de Middellandse Zee, kan het toch niet anders zijn dan dat deze veiligheidsadviseur in ruil voor geld of louche afspraken beweert wat de EU wil horen?
In een land waar allerlei milities elkaar bestrijden, en waar gewapende troepen vluchtelingen ontvoeren, martelen en verkrachten, mag je je dat serieus afvragen. Maar het doel heiligt de middelen, zoals het al jaren gaat op de Middellandse Zee en met het hele apartheids'asiel'beleid van Fort Europa. Vraag je af: wie heeft er belang bij dat de EU een oorlog gaat voeren in de Middellandse Zee en aan de kust van Libië, met als gevolg dat vluchtelingen er geen kant meer op kunnen? De keuze die de vluchtelingen rest is een wanhoopspoging om tóch het land over zee te verlaten, met het risico in de boot naar de bodem te worden gebombardeerd door EU of VN troepen, Frontex of anderszins, óf om over land een beter heenkomen te zoeken en precies weer in de handen van de beulen terecht te komen waaraan ze wilden ontkomen.
Resultaat is hoe dan ook: geen 'illegale' migratie meer. En: profijt voor de kidnappers in Libië. Twee handen op één buik dus. Criminelen die in het Europees anti-migratie beleid een gat in de markt zien krijgen de vluchtelingen van de EU op een presenteerblaadje, of ze nu smokkelaar zijn of mensen ontvoeren voor geld om als slaaf te gebruiken. Het maakt de EU niet uit. Uit het zicht, uit het hart.

De vluchtelingenstroom moet worden gestopt, is het motto, hoe dan ook. In Europa wordt intussen door de lidstaten flink gebekvecht over wie vluchtelingen moet opvangen. De meeste landen willen niet delen in de opvang en spelen de bal naar Italië. Niet verbazingwekkend is het dat de Europese baas van buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid die het plan bepleit, een mevrouw Federica Mogherini, een Italiaanse is die net als haar Europese collega's de risico's voor de vluchtelingen voor lief neemt:
“The planning document admits that the campaign could result in innocent people being killed: Boarding operations against smugglers in the presence of migrants has a high risk of collateral damage including the loss of life.”

In een ander artikel van de Guardian worden de horrors beschreven die vluchtelingen moeten doorstaan als ze eenmaal in de handen van niets onziende criminelen zijn gevallen. De beschrijvingen van verkrachtingen en misbruik komen uit een rapport van Amnesty International. Het artikel besluit met:
“The international community has stood and watched as Libya has descended into chaos since the 2011 Nato military campaign ended, effectively allowing militias and armed groups to run amok,” Amnesty’s Luther said. “World leaders have a responsibility and must be prepared to face the consequences, which include greater levels of refugees and migrants fleeing conflict and rampant abuse in Libya.”

Andermaal voert het Westen dus oorlog, drijft mensen tot vluchten, en sluit vervolgens de grenzen voor die vluchtelingen waarmee smokkelaars weer geld verdienen, om vervolgens de smokkelaars aan te vallen en zo nóg meer slachtoffers onder vluchtelingen te maken. Dat beleid is misdadig. Het is net zo misdadig als de misdaden van smokkelaars en criminelen die vluchtelingen laten verdrinken, ontvoeren, martelen, misbruiken, verkrachten en vermoorden. Ik zou zelfs willen zeggen: het is nóg misdadiger omdat het mensen daartoe gelegenheid biedt én aanzet tot die misdaden tegen vluchtelingen. Zonder Fort Europa valt er geen geld aan vluchtelingen te verdienen! Uiteindelijk is het de EU die vluchtelingen de dood in drijft. De EU kan net zo goed rechtstreeks de gewapende milities betalen om vluchtelingen door de woestijn de dood in te jagen nadat ze zich aan hen tegoed hebben gedaan.

Doet Neederland mee aan deze operatie die niets anders is als weer een moordpartij op vluchtelingen? Het artikel over de geplande militaire operatie spreekt van 10 EU landen, waaronder in elk geval Italie, dat het commando over deze militaire operatie zal voeren, Engeland, Frankrijk en Spanje.
Maandag 18 mei, vandaag dus als je dit leest, wordt het plan besproken door EU ministers van buitenlandse zaken en defensie: “A joint session of EU foreign and defence ministers is to decide on the mission on Monday, followed the next day by a meeting of defence chiefs from EU countries. The military package would then need to be given a green light by heads of government at an EU summit next month.” Ze zetten er vaart achter...

Dinsdag 19 mei beginnen de Anti Frontex dagen, tot 22 mei. Frontex voert al langer vrijwel onopgemerkt oorlog tegen migranten op de Middellandse Zee, maar ook onder andere aan de grens tussen Griekenland en Turkije, en door Frontex chartervluchten waarmee mensen volgens strak georganiseerde planning gedeporteerd worden met een ticket enkele reis 'back to hell'.
Anti Frontex dagen. Wel... Als er dan toch schepen naar de bodem van de Middellandse Zee moeten worden gebombardeerd, zou het dan niet zinniger zijn als de oorlogszuchtige Europese militaire middelen waarmee vluchtelingen nog het meest de dood worden ingejaagd, het werk onmogelijk werden gemaakt? Het zou namelijk heel wat mensenlevens sparen indien er géén prioriteit meer werd verleend aan de jacht op vluchtelingen. Criminelen en smokkelaars zouden géén geld meer kunnen verdienen aan de wanhoop en de angst van vluchtelingen als de EU hen niet faciliteerde en hun de slachtoffers in handen speelde, ondertussen zelf de handen in onschuld wassend.

Vrijheid van beweging, dat is de enige remedie tegen de terreur die vluchtelingen van twee kanten bestookt. Maar vrijheid, dat levert geen geld op. Oorlog voeren tegen en ten koste van vluchtelingen wel, en daar profiteren niet alleen criminele ondernemingen in Libië van.

Geen opmerkingen: