12 februari, 2015

Moordzucht voorbij het banale


Er is het groeiend inzicht, dat de oorlog in laatste instantie wordt nadergebracht en voortgebracht door de opvattingen en houdingen van de grote massa. Er is het groeiend inzicht in de fataliteit van het alledaags-banale, er is het groeiende gevoel voor de geheimzinnige demonie van het mediocre. De oorlogen in onze wereld hebben hun diepste wortels in de huis-tuin-en-keukenopvattingen van Jan, Piet en Klaas.
Aldus schreef B.V.A. Röling in Over oorlog en vrede, Amsterdam, 1964, p.65.
Wellicht is dit zo, Buffy Sainte-Marie zong het in dezelfde tijd in The universal soldier.
Maar de geesten van de massa dienen rijp gemaakt te worden, door andere banale en mediocre mensen: politici, mediatypes. De verdorvenheid van "de islam", de oorlogszucht van "Poetin", ze moeten er ingepompt worden want de massa, die in 2015 in Nederland allang niet meer Jan, Piet en Klaas heet, moet overtuigd zijn van de juistheid ten oorlog te trekken.
Het beangstigende is dat degenen die deze zogenaamde volkswil uitvoeren het inzicht kwijt lijken te zijn dat de gekozen tegenstander erg groot in massa is: ruim anderhalf miljard mensen; een kernmogendheid. Zeker, zij zijn net zo middelmatig als degenen op wie zij hun propaganda richten. Maar dit is geen banaliteit meer, dit is waanzin zonder meer.

Geen opmerkingen: