15 februari, 2015

Aftrap voor de Nederlandse lente: Griekenland, Bungehuis

Het is 2015. Het nieuwe linkse elan van Griekenland op de Dam in Amsterdam ondersteund door SP-afdelingen, de Rode Morgen ("allemaal jonge mensen" zoals mijn oma altijd over de kerk zei, van mijn leeftijd dus), Internationale Socialisten, SP-afdelingen (misschien die waar de IS de overhand heeft) en hoe heet de vroegere IKB/SAP nu ook alweer...

Ik trof een eenzaam anarchistisch trommeltje (nou ja, met trommelaarster) aan dat er in weerwil van allerlei vlaggen (zelfs de Spaanse monarchale, zelfs de Nederlandse) ook was.
Ik schat de opkomst op zo'n vijfhonderd mensen - het was aardig zonnig weer maar er was ook een kille wind waardoor de zon dan weer bedrieglijk aandeed. Nee, nog geen lente in Nederland (die is meerduidig bedoeld mocht u dat niet meteen begrijpen...)

Attractiepark Amsterdam laat de tram/bushalte nu Dam noemen, maar het is natuurlijk Raadhuisstraat/Nieuwezijdsvoorburgwal. Maar het is maar een boogscheut verwijderd van de plaats waar de demonstratie plaatsvond deze middag. Het Bungehuis is bezet, een belangrijk gebouw voor wat ooit de letterenfaculteit was en nu geesteswetenschappen heet. De site van de initiatiefnemers.
Het Hongaars, de taal van de letterontwerper die via een plaquette geëerd wordt is voor Amsterdam al niet meer te redden.
Het gebouw is bezet, er hangt een verbodentoegangbordje...

Geen opmerkingen: