29 december, 2014

O vrienden, niet deze tonen...

Het is dat Tolstoj ook zijn eigen boeken als waardeloos afwijst in zijn Wat is kunst?, op wat onbeduidendheden (zal de hedendaagse lezeres vinden) na...
Er kan heel weinig door de beugel bij Tolstoj. Ik vraag mij af wat de zin zou zijn van zelfs maar in dialoog te willen zijn met zijn opvattingen. Maar ik kom er spoedig op terug. Hier wat afgewezen aan het traktaat contemporaine kunstuitingen.

La princesse lointaine, gedicht van Edmond Rostand, getoonzet en vertolkt door Gaël Liardon


Bygmester Solness van Henrik Ibsen, BBC 1988


Flarden van Hanneles Himmelfahrt van Gerhard Hauptmann, Citykirche Aken, 2012

Omdat de Ode an die Freude voor mij vooral decembermuziek is kan ik het ook niet laten te vermelden dat ook de Negende van Beethoven met kracht door Tolstoj wordt afgewezen als klanken die het volk niet begrijpt - nou ja, het slotkoor misschien wel, ook al is het gedicht van Schiller natuurlijk inferieur.

Geen opmerkingen: