11 maart, 2014

Realiteit en Eros

Voorbereidende peilingen voor de conferentie in Loughborough voor het Anarchist Studies Network brachten mij op de vraag - omdat Landauer een belangrijk onderwerp lijkt te zullen worden - hoe het stond met Avraham Yassour, die mij in 1998 naar Haifa genood had voor een lezing, de Landauerspecialist in Israel.
Er is geen persoonlijk spoor van Avraham te vinden, ik moet mijn best doen te reconstrueren dat hij in 2010 herdacht werd in lezingen in Haifa. Wanneer hij gestorven is is ongewis.
Hier twee artikelen van hem over Landauer.

In Haifa maakte ik kennis met Ilan Gur Ze'ev, kritisch-theoreticus, die mij verraste met opmerkingen over het geestelijk testament van Herbert Marcuse, die de overwinning van de dood een aardse mogelijkheid achtte. Ik heb contact met hem onderhouden, onder andere rond de antiracismeconferentie in Durban. Was dat alweer 2001? Hij schreef dat hij in een treurig deel van de wereld toefde. Dat is duidelijk, daarom zou ik er ook niet meer heengaan. Was dat het laatste bericht, zo lang geleden? Ik kan het mij niet voorstellen.
Hoe zou het met hem zijn?

Als een mokerslag krijg ik de tekst van zijn laatste lezing in beeld, vertaald in het Engels. Hij is gestorven op 5 januari 2012. De overwinning op de dood was niet voor hem weggelegd. En op zijn graf wordt nog steeds gespuwd door de maar al te bekenden die het hem als zoon van concentratiekampoverlevenden niet vergeven dat hij de massamoord geen rechtvaardiging vond voor de staat Israël.

Ik gedenk hem bij dezen, ik weet niet of onze mailwisselingen terug te vinden zullen zijn. Maar ze zijn niet vergeten.
Rust in vrede in het eeuwige Niets, kameraad.

Geen opmerkingen: