26 maart, 2014

Je hebt volkeren en je hebt stammen

Uit een hoek waar ik het niet zomaar verwacht: Peter Storm maakt zich gerechtvaardigd kwaad over het woord "stam" voor een volk met "een kleurtje".

Bijvoorbeeld: Haussa en Fulani worden beschreven als "stammen" die in een "stammenstrijd" verwikkeld zijn. He gebied van deze volkeren bestrijkt een groot deel van West-Afrika.
De Volkskrant twee jaar eerder over "stammen".
Hier een "stammenstrijd" die naar mijn weten uitgevochten wordt door leden van het zelfde volk, de Igbo. Uitleg, duiding, het is niet nodig bij deze losse flodder.
Het verhaal over kannibalisme in de Centraal Afrikaanse Republiek tekent de gedachtenwereld achter deze berichtgeving. De kookpotten staan klaar.
De oorlog Nigeria-Biafra werd in zijn tijd in Nederland ook gemakkelijk afgedaan als "stammenstrijd". Hoe er bij zoiets miljoenen doden kunnen vallen, daar dient men niet naar te vragen.

Ik zie nu dat het opgesmukte stuk in Trouw waar Peter Storm naar verwijst van Antoine Verbij is. De man van de Tien rode jaren die mij citeert zonder mij te noemen. Zeer bekwaam journalist...

Geen opmerkingen: