03 maart, 2014

Culturele kaalslag

Op mijn kaart van Amsterdam als mogelijke plaats van ontmoeting met ideeën staan ze nog. De Slegte, die ik vanjongsafaan ken, eerst op het Rokin, na de brand van 1977 op de Kalverstraat. Scheltema, Holkema en Vermeulen waren al in elkaar geschoven en hadden hun betekenis als academische boekhandel zo goed als verloren. Met het nieuwe jaar waren ze samengevoegd in een groot winkelpand onder de nietszeggende naam Polare, wat mij vooral aan Domenico Modugno doet denken. Niet dat het veel uitmaakt, want al na drie weken ging de tent dicht, naar is gebleken definitief. De zogeheten durfkapitalisten die niets afwisten van het boekenvak stoppen er mee. Vier boekhandels in een klap weg. Ook in vele andere grote plaatsen in Nederland en België uiteraard. Maar Amsterdam had meer te incasseren.

Tegelijk met De Slegte verdween antiquariaat Straat. Glimlachend zei men dat men doorgaat met straathandel op vrijdag op het Spui, maar het is niet hetzelfde. Merkwaardigerwijze stonden tot het laatst de dozen met nieuwe aanvoer in de gangpaden. Voorbij.

En nu blijkt ongemerkt boekhandel Die weisse Rose zijn deuren gesloten te hebben. De site vermeldt niets over de sluiting, een briefje op de deur vermeldt dat men naar een andere locatie gaat want de Rozengracht is te duur geworden. Maar in feite is de winkel weg.
Straat, vlak voor het einde
Dat is wel erg veel verlies in enkele weken. De beruchte tucht van de Markt heeft niet veel op met gedachten in druk.

Geen opmerkingen: