19 maart, 2014

De continuïteit van Brezjnjew aan de Amstel en andere zaken

Er was een tijd dat ik het bruine nieuws uit Nederland op A Pinch of Salt plaatste om de wereld elders te doen weten wat er gaande is. Nederland had (heeft misschien nog in de VS, waar men niet weet waar het ligt en wat er aan de hand is) de naam van een vrijgevochten, "liberal" land te zijn. De Amsterdamse hoerenbuurt en de zogenaamd vrijgegeven consumptie van cannabisproducten moesten er tot vervelens toe van getuigen.

Alleen al die verhalen zouden nuancering waar men niet op zit te wachten vragen. Maar dat het dominante vertoog in de Nederlandse openbaarheid sinds (de moord op) Pim Fortuijn openlijk racistisch is, is jarenlang onbekend en onbegrepen geweest. Inmiddels snelt het nieuws van de aanvoerder, tevens enig lid, van de protofascistische partij, die etnische zuivering aankondigt, de wereld over. De aanvoerder is bekend buiten de grenzen. Zijn nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van vandaag wordt zonder probleem in de gelijkgeschakelde media als overwinning aangekondigd. Misschien uitte hij zijn weerzinwekkende praat juist om deze nederlaag buiten beeld te houden.

Ik heb het vaak genoeg over Brezjnjew aan de Amstel gehad, het door de Partij van de Arbeid geleide ons-kent-ons-en-wij-bouwen-wel-syndicaat waartoe politiek Amsterdam al zeker dertig jaar vervallen is. De PvdA kon garant staan voor de voortzetting van de versteende corruptie, belichaamd door een burgemeester die advocaat van kwade zaken is geweest voor maffiose wooncorporatie DeKey, bijvoorbeeld. Is Brezjnjew nu weg, nu de PvdA, voor het eerst sinds het eind van de bezetting, niet meer de grootste partij is in de hoofdstad? Ik denk het niet: D66 is een culturele keuze, beschaafd rechts, zo beschaafd dat het nog wel een beetje voor links kan doorgaan. Maar deze partij heeft tegen haar verkiezingsbelofte in de Noord-Zuid-metrolijn mogelijk gemaakt, illustrerende hoe goed zij bij de onroerendgoedsyndicaten hoort. De club wil snel de sociale woningbouw in Amsterdam nog verder uitkleden dus de prioriteit is duidelijk. VVD en PvdA zullen niet dwarsliggen - Brezjnjew gaat door.
Vrijzinnig liberaal is van oudsher de houding van het Amsterdamse patriciaat. D66 vertegenwoordigt dit lang niet alleen maar belichaamt wel deze traditie. Veel meer verandert er niet.

Ik vind het wel mooi dat de Staatkundig Gereformeerde Partij er met een vrouwelijke lijsttrekker in geslaagd is een zetel te bemachtigen in Vlissingen, waar de partij niet vertegenwoordigd was. De partij staat voor ongeveer niets waar ik voor sta maar ik verwelkom hun vrijwillige aankomst in de eenentwintigste eeuw van de Nederlandse politiek. In feite is "Vlissingen" waarschijnlijk het echte historische nieuws van deze gemeenteraadsverkiezingen, naast het verdiende pak slaag dat de regeringspartijen hebben gekregen.

Geen opmerkingen: