14 januari, 2013

Mali zal herrijzen


...zingt Tiken Jah.

1960 was een hoopvol jaar - het jaar waarin een groot deel van Afrika onafhankelijk werd - bij bosjes werden landen onafhankelijk verklaarden tegen het einde van het jaar was de vertrouwde atlas met zijn grote donkerblauwe vlak, het geelgekleurde Kongobekken en Nigeria in het rose verouderd. Al was in Kongo een onbegrijpelijke chaos waarbij de eerste gekozen premier Lumumba gevangen was gezet (en spoedig zou worden uitgeleverd aan zijn dodelijke vijanden in Katanga).
Toch, die nieuwe kaartbeelden...

Ruim vijftig jaar later. De laatste drijvende kracht achter het panafrikanisme is vermoord in een brede interventie door de NAVO, waarbij het koloniale bouwsel Libië een uiteenvallend en gevaarlijk gebied is geworden. En nu wordt Noord-Mali gebombardeerd door de Franse luchtmacht, met praktische steun van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en Den Haag staat achter Parijs. Net als in het geval van Libië staat de Veiligheidsraad achter de interventie.
Wordt Afrika geherkoloniseerd?

Er waren al honderdduizenden mensen gevlucht voor het lugubere regime dat over Azawad was neergedaald, nadat het Touaregleger het had moeten afleggen tegen zich op "de islam" beroepende milities. Er worden nu nog meer mensen op de vlucht gejaagd, waarheen?

Mali is een van de armste landen te wereld en is dan ook rijk aan strategische grondstoffen als goud, uranium en fosfaat, er wordt katoen verbouwd voor de wereldmarkt. Waar zijn de demonstranten in Parijs, Londen, Washington, Den Haag?
Vragen en nog eens vragen.

Geen opmerkingen: