28 januari, 2013

Ingeving, inblazing en vondst


In welke staat mijn J.J. Hof-bibliotheek zich bevindt na de aanval van de barbaren van de zogenaamde woonstichting De Key weet ik nog niet. Hier het opmerkelijke verhaal hoe ik deze gevonden heb.

Als ik nu gemakshalve veronderstel dat Hof mij in - ik meen - 1999 heeft toegesproken langs mediamieke weg en - hetgeen ik niet doe - men neemt reïncarnatie voor waar aan, dan heeft de influisterende geest toch niet hoeven wachten op de eenvoudige boerenlul die ook eens over hem geschreven heeft nietwaar, voordat hij reïncarneert.

Voor de gelovige in reïncarnatie wil ik wel een hulphypothese presenteren. Plato is mij behulpzaam.
De overledene is herboren, maar zijn of haar Idee bevindt zich buiten onze waarnemingshorizon. Deze manifesteert zich af en toe in de vorm die zij ooit heeft aangenomen binnen deze horizon.
Het is een hulphypothese - het enige dat ik kan zeggen is dat ik dergelijke manifestaties zoals beschreven in Hofbericht vooral griezelig vind - omdat het niet rationeel verklaarbaar is en buiten de mogelijkheid van het "toeval" (toch al alleen maar term die de wereldchaos niet wil ordenen) valt.

Voor de zekerheid: ik geloof niet in reïncarnatie, althans stel mij hierover agnostisch op (hoe kan het anders?).

Na deze - op zich ook weer - ingeving bij de lunch vanmiddag stelde ik voor naar zekere zweefachtige winkel te gaan om in de stemming te blijven.
Hier trof ik een aantal boeken aan van M.H.J. (Matthieu) Schoenmaekers, een anarchistisch filosofisch/theologisch denker die net als Felix Ortt een wereldstelsel ontworpen heeft dat zonder volgelingen zou blijven - ware het niet dat Mondriaan en De Stijl zijn beeldende wiskunde in hun kunst hebben toegepast.
De desbetreffende winkel heeft normaalgesproken geen tweedehands boeken.
Dus toch een partijtje boeken van een religieus-anarchistisch denker gevonden naar aanleiding van...
Maar griezelig vind ik deze samenloop niet. Hier wil en kan ik wel van "toeval" spreken.

Van Schoenmaekers is Het nieuwe wereldbeeld online te lezen.Geen opmerkingen: