17 januari, 2013

Droogstoppeldenken over dieren


BBC Winterwatch had het betrekkelijk geluk dat er toch nog winterweer doorbrak in West-Europa en dus ook in Groot-Brittannië. Het bijna lenteachtige weer van de laatste drie, vier weken is onderbroken.

Drie wat ik ideologemen zou willen dopen in de laatste aflevering:

1. Grijze zeehonden (reuen) vechten tot bloedens toe om een teef. (Ik vermoed dat de hondenbeeldspraak niet zo ver gaat bij zeehonden maar ik vind het handig geformuleerd). De winnaar krijgt het meisje, maar dit wordt vertaald in "hij kan zijn genen doorgeven".

Wonderlijk. Ik heb het meermalen meegemaakt in jongere dagen, een soort schijngevecht om "het meisje", niet gewelddadig, dat doe je niet als hooggeschoolde al is letterlijk knokken om het meisje niet ongebruikelijk onder lichamelijk ingestelden. Hoe het ook zij, de afloop van zo'n letterlijk of figuurlijk gevecht wordt toch nooit geïnterpreteerd als gevecht om de mogelijkheid van het doorgeven van genen. Het recht om een nummertje te maken, een zeldzamere gelegenheid bij de meeste niet-primaten. Een diepere gedachte of motivatie zit er niet achter. Zo wel, dan eerder bij mensen dan bij grijze zeehonden, als ik toch verschil moet maken.
Overigens, mijn ervaring is dat het meisje de doorslaggevende beslissing neemt. Misschien is dat wel een belangrijk verschil.

2. Snoezig, o wat lief: jonge bevertjes die tegen elkaar aankruipen. We moeten pragmatisch en wetenschappelijk blijven, is het commentaar, dit is geen liefde, dit is een strategie om warm te blijven.
"Liefde" in het gezin is voor mensen, is besloten en niet voor bevers. Is "liefde" in het gezin dan iets anders dan elkaar warm houden?

3. Een kat en een vos spelen met elkaar. Maar dat kan niet. Spelen doen dieren niet. Alle gedrag heeft een doel.
Hier is wel een heel kras voorbeeld van het bestuurde kapitalisme geprojecteerd op dieren. Alles moet nuttig zijn, de rest is verspilling van energie en dus niet toegestaan en dus onbestaanbaar.
De heersende manier van kijken naar de natuur is de kijk van de heersenden.

Geen opmerkingen: