24 januari, 2013

De eerste Nederlandse tuinstad


J.C. van Marken was als ondernemer mikpunt van kritiek van zowel zijn klassegenoten als van socialisten. Het lijkt mij dat het eerste meer gepast is dan het tweede, maar hij bleef de vijand die - naar ik bij Ortt gelezen heb - met het idee speelde koemelk door gras te laten vervangen.

En dan is hij de aanstichter van de eerste tuinstad, ook fabriekskolonie geheten, verwijzend naar de dorpen van Cadbury en Sunlightzeep in Engeland: Agnetapark in Delft.

Van het oorspronkelijke Agnetapark zijn in altijd om verandering woelend Nederland, kan uit het gelinkte artikel afgeleid worden, alleen wat huisjes over.
Het concept "fabriekskolonie" kan meegespeeld hebben bij de gedachte van binnenlandse kolonisatie in de vorm van Walden, de Blaricumse christen-anarchistische kolonie en andere.
Boven: het Gemeenschapshuis, onder: arbeiderswoningen "zonder overbodige luxe" (alsof dit geen pleonasme is, de inrichting was stukken beter dan menig huis in de stad). Een huis met een tuintje, aanlokkelijk genoeg, zeker ook nu nog.

2 opmerkingen:

Sonja zei

Ik sta altijd weer perplex van je kennis van zaken op de meest uiteenlopende gebieden. Volgens mij kun je best in BBC's Mastermind!

AdR zei

Haha, Stephen Fry probeert niet voor niets op mij te lijken...