29 september, 2010

Mannen van het ernstig besef


Nog even stilstaand bij de mysterieuze studenten van de vorige post vermeld ik de term "mannen van het ernstig besef", die ik voor het eerst tegenkom in verband met bij de SDAP terechtgekomen dominees.
Het is de aanduiding van speciaal theologiestudenten, maar ook aanstaande medici, en ook weer speciaal in Leiden, die geconfronteerd werden met de noden van het proletariaat aldaar. Zij werden drankbestrijder, veelal vegetariër en bovenal socialist.
Zij vormden de kern van het religieus-socialisme en van het christen-anarchisme in Nederland. Studie, niet als voorbereiding op Een Goede Baan (hun klassepositie bestemde hen daar toch al toe) en ook niet als Even Doorfeesten Voordat We Groot Zijn.

Ergens in de verte was het engagement, maar dan meer gericht op de zogeheten Derde Wereld, van soixante-huitards als ikzelf vergelijkbaar. Bij alle verdere verschillen.
Ik noem deze studenten niet bij deze naam in mijn scriptie Onze God is een arbeider [pdf].

Op de foto: ds. J. Bruins.

2 opmerkingen:

Sjuul van Dissel zei

Had (toch wel) kennis willen nemen van je scriptie "Onze God is een Arbeider" maar die link werkt niet. Wie een Arbeider God noemt verdient mijn belangstelling?

AdR zei

Link werkt nu wel, excuses.
Bedankt voor het attenderen.