16 september, 2010

Een voorbijgegaan land


Vlak voor de invasie van Afghanistan stond de foto in de kranten. Sindsdien is zij radicaal verdwenen, niet te vinden op het net, weggepoetst uit het bestuurde geheugen. Drie moderne studentes, boeken onder hun arm, kohl rond de toch al donkere ogen, prachtig zwart vrij golvend haar, rok tot halverwege de bovenbenen. De ideologische functie was duidelijk: toen konden vrouwen daar nog studeren; en zo konden zij er bijlopen!

En wiens schuld was het dat dit niet meer kon? Die vraag was wat pijnlijk. De Russen! Ha, maar de foto was juist gemaakt toen Afghanistan een republiek onder duidelijke Sowjet-invloed was. Later zouden de communisten een staatsgreep plegen, en toen kwam er nog eens een staatsgreep binnen die staatsgreep en kreeg het regime "broederlijke hulp". En derhalve ging de VS de prijzenswaardige moedjahedien steunen, die op gelijke hoogte stonden met de Founding Fathers, dat wist Reagan heel zeker.
Vandaar de invasie van 2001. Vandaar het opduiken en het weer verdwijnen van de foto. Want de omstandigheden in negen jaar door de VS en aanhang bezet Afghanistan zijn nou niet direct zoals weergegeven op de foto van die studentes in hun minirok. Die foto is weg en blijft weg. Of niet?
We mogen er beter niet aan denken dat "de middeleeuwse toestanden" van Afghanistan Made in USA zijn.

Foreign Policy had al een paar maanden geleden een serie foto's van wat langer geleden, maar toch ook zeer opmerkelijk. Beelden uit een voorbij land.
Chris Floyd deed de attendering.

1 opmerking:

http://Arjan-Fernhout.myopenid.com/ zei

http://blogs.denverpost.com/captured/2013/01/28/podlich-afghanistan-1960s-photos/5846/