07 april, 2010

Mengelwerk

Ochtenddienst voor vier personen in Pace e Bene. Fr. Jerry Zawada vertelt naar aanleiding van Maria de Magdaleense die de verrezen Jezus voor de tuinman aanziet een anekdote. Hij gaat regelmatig zwemmen op een rustig uurtje in het plaatselijke zwembad. Meestal is er alleen een vrouw uit de buurt ook in het zwembad op dat ogenblik.
Dan zitten beiden in de wachtkamer bij de dokter. Dat beiden er zijn blijkt uit het vervolg. Er wordt omgeroepen dat Vader Jerome aan de beurt is. Dan roept de vrouw: "O, Vader Jerome! Ik herkende u niet met kleren aan!"*


Zomer 1998, een Studium Generale over utopieën in Crea, bij de Universiteit van Amsterdam. Het jaar kan ik reconstrueren aan de hand van het feit dat Wim de Bie deelnam, blijkbaar op zoek naar thema's voor zijn solo verdergaan op televisie. De aimabele prof. Crombag uit Maastricht stelt mij in de gelegenheid kennis te maken met Saskia Poldervaart, die het als enige opneemt voor de utopie bij dit SG. Bij het vragenuurtje zeg ik dat ik bij het voortdurend hameren op het gevaar van utopisch denken iedere aandacht voor het zogenaamde vrijemarktdenken als utopisch project heb gemist. Zelf denk ik aan Friedman en de Chicagoboys. Hans Achterhuis wijst op Ayn Rand's Atlas shrugged. Een van de Dikke Pillen Die Ik Maar Niet Kan Uitkrijgen...

En dan lees ik bijna twaalf jaar later hier in Nevada dat Achterhuis het zogenaamde neoliberalisme als utopie heeft ontdekt. Ik verslik mij enigszins en vraag mij af of dat SG van 1998 genoemd zou worden in een ten geleide. Na een dom en oppervlakkig boek van Achterhuis over "tijd" gelezen te hebben heb ik eigenlijk geen vertrouwen meer in hem. Toen ik aankondigde bij De AS dat ik dit boek te lijf zou gaan bleek Achterhuis nog wel over fans te beschikken ter redactie. Het is er dus (nog?) niet van gekomen.*


Tussen afwas, overleg over het bloggen en de koffie door was er gisteravond even tijd over om te trouwen, in de kapel van Pace e Bene, Las Vegas. Het was voor Fr. Jerry Zawada OFM zijn eerste huwelijk. Waar liefde is is God, sprak hij, en jullie zijn in feite al vijfentwintig jaar getrouwd. Wees gezegend en werk samen voort aan een betere wereld.

Er is in de honderd jaar tussen de vrije huwelijken van Ortt-Hinlópen en Van Mierop-Mulder (bijvoorbeeld) en alle lawaai uit vooral katholieke hoek hierover nogal wat veranderd. A.'s onwil om het middelpunt van de belangstelling te zijn is gehonoreerd.
Geen bloemen, geen bezoek.
De civiele bevestiging zal naar alle waarschijnlijkheid toch niet hier in Las Vegas plaatsvinden, omdat achteraf de kerkelijke plechtigheid pas geldig is na het afhalen van een vergunning. En als Elvis nog zou leven zou hij er niet meer als Elvis hebben uitgezien als u begrijpt wat ik bedoel.

1 opmerking:

maria trepp zei

Achterhuis is vrezelijk; ik weet dat al lang.http://www.vkblog.nl/bericht/161347/Hans_Achterhuis%2C_Samuel_Huntington_en_Carl_Schmitt