03 april, 2010

High tech trailerpark

Voor Goede Vrijdag - mijn posten lijden aan jetlag door het tijdsverschil - werd een Kruiswegstatietocht gehouden langs het hek van de Creech Luchtmachtbasis, Indian Springs, Nevada. De lijdensweg werd steeds geactualiseerd naar het heden en de toestand waarin de gehele mensheid ter dood en tot ondergang veroordeeld is door de kernbewapening.

Vanaf Creech worden de onbemande spionage- en bombardeervliegtuigen bestuurd die dood en verderf brengen in Pakistan, Afghanistan, Jemen, Somalië en verder. Niet alleen de slachtoffers van de "darren" zoals ze in het Engels worden aangeduid (drones) zijn te betreuren. Ook de geestelijke dood van degenen die ze bedenken, programmeren en die besluiten  ze in te zetten dient in gebeden betrokken  te worden.

De overwegingen bij enkele kruiswegstaties echoden over de basis, een akoestisch effect versterkt door de bebouwing en de bergen op de achtergrond. We zouden moeten hopen dat het voor iemand, enkelen, mensen aan de andere kant van het hek iets uitmaakte dat zij het konden horen.

Aan de andere kant van de snelweg bevindt zich een trailerpark, de huisvesting van de zeer-armen. Elendsviertel, bidonville, favela - de Derde Wereld is steeds nabij in de VS.
De nog armeren wonen dezer dagen in tenten, de allerarmsten nergens, Er zijn heel veel armen in de Verenigde Staten en het is eigenljk onbegrijpelijk dat zij naar het schijnt hun lot dragen alsof het zo hoort te zijn.

Geen opmerkingen: