08 april, 2010

De verwelkte tulpen van Kyrgyzstan

Observatie vanuit een centrum, toegewijd aan geweldloosheid.
In Kyrgyzstan werd al enkele weken gedemonstreerd tegen de prijsverhogingen van nutsbedrijven en tegen de corruptie van het door een zogenaamde spontane, door Washington gesubsidieerde opstand, gevestigde regime ("de tulpenrevolutie"). De Held van de Washingtonse Democratie bleek naast corrupt wel een heel bloedige autocraat. Zijn schietende veiligheidstroepen hebben meer dan honderd levens van demonstranten op hun geweten.

Moskou en Washington, die de macht hier lijken te delen, mogen in hun handjes knijpen dat de woedende volksopstand die het geweld van het regime opriep, een socialistische kleur heeft en geen islamistische. Gehuil over de "stabiliteit" alhier is niet van de lucht.

Roza Izakowa Otunbayeva is tot nieuwe president uitgeroepen. Blijkbaar is de macht effectief gevallen en een nieuw bewind geïnstalleerd.

Dat het regime niet goedschiks opgestapt is voorspelt niet veel goeds. Dat de oppositie die nu aan de macht zou zijn geen behoefte heeft aan opgedrongen medeplichtigheid aan een aanval op Iran zal zeker niet goed vallen in Washington.
 

Geen opmerkingen: