26 juli, 2009

Lichtschip b.d.


De weersvoorspelling zat er behoorlijk naast - het was aardig zacht zomerweer met bries. Aanleiding tot een uitstapje langs en aan het IJ, voor het eerst sinds jaren.
Het Open Havenmuseum is niet meer. Toch lijkt het informeel te functioneren bij de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord, waar onder andere een onderzeeboot, een kraan in werkstand en een lichtschip liggen.

Lichtschepen - zijn ze er nog voor de Nederlandse kust? Hoe is of was het leven aan boord van zo'n schip?
Het antwoord op de eerste vraag luidt: neen. En wat de tweede betreft...
De sites die ik er over gevonden heb zo snel zitten niet overzichtelijk of slim in elkaar, maar dit lijkt voldoende om ieder romantisch beeld weg te poetsen:
Het verblijf aan boord van een lichtschip was vroeger niet zo luxueus. De bemanning verbleef in een gemeenschappelijke ruimte, waarin gewoond, gekookt, gegeten en geslapen werd. De laatste lichtschepen, die gebouwd zijn in de vijftiger jaren, waren vergeleken bij de eerste comfortabel en voorzien van de modernste snufjes. Het leven op een lichtschip was ook niet altijd zonder gevaar. De meeste ongelukken gebeurden bij dichte mist, waarbij de kans op een aanvaring het grootst was.

Bron.

Geen opmerkingen: