07 juli, 2009

Dominica


Van het eiland als mogelijke bestemming heb ik eerlijk gezegd pas voor het eerst gehoord via John B. Sebastian die het in zijn epische The four of us uitdrukkelijk Domenica noemt. Dit moet ook de naam zijn geweest die de Genuees Colombo aan het eiland gaf, dat hij "ontdekt" heeft op een zondag. Om het karakter van de "ontdekking" te onderstrepen is er een Massacre River op het eiland, zoals op meer eilanden in de Caribische Zee. Bij wijze van toegeving en als exploiteerbare toeristenbestemming is het schamele restant van de oorspronkelijke bevolking in een reservaat aan de oostzijde van het eilandje bijeengebracht. Dominica is leverancier van cricketers voor het Westindische Team, het is evenwel een republiek in tegenstelling tot de andere Britse ex-koloniën in het Caribisch gebied.

Hoe onafhankelijk is zo'n eiland waar toeeristen zich zoniet de toean besar dan toch Bond, James Bond, kunnen wanen, waar Volkschina en Japan met geld strooien om Taiwan respectievelijk walvisbeschermers een hak te zetten? Een landje dat regelmatig braaf meestemt met de VS als Israel weer eens bijna unaniem veroordeeld wordt wegens het schenden van het internationaal recht?

Nog minder dan Honduras verwacht je zo'n land in de Bolivaarse Latijnsamerikaanse Alliantie (ALBA). Dominica mocht ook als dekmantel fungeren voor de invasie van het VS-leger op Grenada in 1983 - een invasie die door de Britse regering hoog opgenomen had kunnen worden omdat Grenada onder de Britse kroon viel (en valt).
Hoe radicaal kan het bewind op zo'n eiland geworden zijn? Twijfels...

*


In 1979 was naast Iran en Nicaragua plotseling Grenada een revolutionair bolwerk geworden. De rechtse dictator werd afgezet door - een linkse revolutionaire dictator. Een nieuwe staatsgreep gevolgd door een invasie door de VS maakte in 1983 een eind aan het specerijensocialisme van Maurice Bishoip. Inmiddels is de wind weer zodanig gedraaid dat het belangrijkste vliegveld van Grenada naar hem genoemd is. De politiek van de kleine Antillen dringt nauwelijks of niet meer door tot de media die wel met reizen erheen adverteren.

Geen opmerkingen: