31 augustus, 2007

Pecunia olet


Het Amsterdamse Spui is een behoorlijk drukke uitgaansbuurt. Het was dan ook niet bepaald stil op straat, in de nacht, toen ik langs het Maagdenhuis en de krul die daar niet ver van de ingang stond fietste en een voor iedere voorbijgang(st)er te volgen scène kon observeren.
Een man was op zijn knieën nogal duidelijk bezig een andere man te pijpen. Deze maande zijn fluitspeler tot harder werken. Op zo'n druk punt en zo behoorlijk zichtbaar - misschien is het voor de betrokkenen ook wel opwindend - hoezo misschien - maar in de context van een openbare pisbak iets doen wat in het algemeen de liefde bedrijven wordt genoemd - het gaat mijn gevoel van opwindendheid en erotiek te buiten.

Niet lang hierna was de krul verdwenen. Wegens werkzaamheden aan gevel en trap van het Maagdenhuis, hij zou zeker terugkomen, misschien een eindje verderop. De Universiteit van Amsterdam werd in die dagen nog bestuurd door types die zich verbonden wisten aan partijen die de homoseksuele medemens een zeer warm hart toedroegen ("de flikkers", stond het fijntjes in De Waarheid). Maar het was ook de tijd waarin de Markt door dezelfde partijen omhelsd werd, en een stinkende pisbak voor de deur, hoe proletarisch en flikkervriendelijk ook, dat was natuurlijk niet representatief voor de ondernemende universiteit. De krul is niet teruggekomen en de Vage Gebieden rond de gevel van het Maagdenhuis dienen nu als openbaar toilet. Dat komt er van.

Het is de zoveelste dag waarop ik de openingspagina van mijn browser zie met een bericht over een senator uit Idaho die contact had gezocht met een poepende man naast zich. Zeggen de verhalen. Ieder diertje zijn pleziertje, maar de man met wie hij wat wilde doen bleek een politieman die de boel in de gaten hield in het openbaar toilet van het vliegveld van Minnneapolis. Pech, en dat besefte de senator ook. Hij probeerde zich er uit te praten. Uit de verhalen zou ik afleiden dat hij raar deed, maar iets strafbaars? Je moet maar net weten wat het betekent als iemand zijn hand onder de opening onder de afscheiding van de wc gaat heen en weer bewegen. "Lukt het een beetje?" of "Voelt u zich niet lekker?", zijn zinnen die bij mij opkomen.

Het zou allemaal geen nieuws zijn, hoop ik maar, als het niet weer eens een Republikein was, een man die zijn mond vol heeft over family values en de gay agenda. Tja, als je de jacht op homo's geopend wilt hebben kun je er maar beter niet zelf een zijn - als het te veel gevraagd is je medemens met rust te laten. Men is aan de overkant van de Oceaan wel erg de Ondergang van het Rijk aan het naspelen.

Geen opmerkingen: